A trópusi esőerdő fajgazdagsága

2010. május 20. | | Biodiverzitás, BioDivi, Erdők Éve

A trópusi esőerdőket az Egyenlítőtől északra és délre is megtalálhatjuk egészen a 10. szélesség fokig és szigetvilágában. Az őserdőket két fő típusra oszthatjuk fel, amely a mérsékelt és a trópusi. Az esőerdő kialakulásához szükséges csapadékmennyiség eléri az évi 2000 mm-t, ami az Egyenlítőtől távolodva csökken.

Az őserdők élővilága meglehetősen színes, több mint 10 millió növény, rovar és állat él itt, és ezek között rengeteg a veszélyeztetett faj. Többek között láthatunk itt anakondát, boát, orángutánt, gorillát, tigrist, jaguárt, madárpókot, repülő mókust és még rengeteg más csodálatos állatfajt, ezért nem is csoda, hogy a világ élőlényeinek 50%-át itt találhatjuk meg.

Az őserdők rengeteg fontos terméket nyújtanak az emberek számára, ilyenek például a kávé, kakaó, avokádó, narancs, füge, csokoládé, fahéj, vanília, és közel 2000 olyan növény, amely gyógyhatású és alkalmas a rák gyógyítására. Említést érdemelnek a fák, hiszen magasságuk elérheti a 60 métert és lombjaik örökzöldek, ezért is biztosítják földünk oxigéntartalmának 1/3-át.

Az esőerdő gyönyörű és gazdag élővilága nagy veszélyben van, mert a fejlődő technika, a bányászat, az olajkutatás és a fakitermelés rohamosan pusztítja. Közel 57 000 négyzetmérföld esőerdő pusztul el minden évben, ami tudósok kutatása szerint 137 növény és állatfaj eltűnését jelenti minden egyes nap, és ha öt éven belül nem teszünk az őserdők megvédése érdekében semmit, akkor már nem tudjuk megmenteni.

1950-ben felfedezések alapján a Föld 15%-át esőerdő borította, és közel ötven év elteltével ez a szám több mint a felére csökkent. A pusztításról nem csak az ember tehet, hiszen a tűzvészek hatalmas károkat okoznak. Több mint 200 000 hektár esőerdő ég el naponta, ez percenként 150 hektárt jelent, és éves szinten 78 millió hektár őserdő tűnik el.

Fontos megemlíteni, hogy kutatók megállapították, hogy az Amazonas már eltűnőben van, és ha nem állítjuk meg a rohamos pusztulást, akkor hamarosan eltűnik a föld felszínéről, aminek súlyos következményei lehetnek, mégpedig malária járványok, levegő- és vízszennyezés és talajerózió.

Mit tehetünk az esőerdők megmentése érdekében?

Használjunk kevesebb papírt, éljünk a szelektív hulladékgyűjtés lehetőségével, figyeljünk a feleslegesen működő lámpákra, számítógépekre és egyéb elektronikai berendezésekre, és ami még nagyon fontos, próbáljunk meg lehetőleg kevesebbet járni autóval és ha tehetjük használjuk a tömegközlekedést, vagy egyéb más közlekedési eszközöket, mint például a biciklit.

V.B.

Hozzászólások

  1. ggg szerint:

    Helló!

    Ha írnod kéne a saját esőerdődről mit írnál bele légyszi segíts!

    ggg

Most szólj hozzá!

Kövess!