Július 3 A Nemzetközi Nejlonszatyormentes Nap

2010. július 2. | | BioDivi, Hírek

Mi az – olcsó, könnyű, mindenhol elfér, vízálló és hatalmas környezeti probléma? A nejlonszatyor. Ennek tükrében tehát nem olyan véletlen, hogy nejlonszatyormentes nap is létezik.

Két évvel ezelőtt a Katalán Alapítvány a Hulladékcsökkentésért és a Tudatos Fogyasztásért az önkormányzatokkal, kereskedőkkel, más szervezetekkel és cégekkel közösen a “Szabaduljunk meg a zacskóktól Katalóniában” program keretében kinyilvánította július 3-át, mint a Nemzetközi Nejlonszatyormentes Nap. A nap célja, hogy felhívja a társadalom figyelmét a nejlonzacskók és egyéb eldobható termékek túlfogyasztására és a környezetbarátabb, tudatosabb vásárlásra.

Ebben az évben több nemzetközi szervezet is csatlakozik a kezdeményezéshez, ami július 3-át a Nemzetközi Nejlonszatyormentes Nappá teheti. Ezért ez a nap nemcsak a műanyaghulladék elleni küzdelmet jelentheti, hanem a nemzetközi szervezetek összefogását is világszerte.

A világnap elsősorban a nejlonszatyorra van kihegyezve és nem véletlenül: az 1957-ben az először az USÁ-ban alkalmazott találmányból mára évente 500 milliárdot használunk el, azaz közel 1 milliót percenként. A szatyrokat átlagosan 12 percig használjuk, aztán legtöbbjük a kukában köt ki jobb esetben, hiszen sokszor odáig sem jut el. Azonban mégha el is éri a szeméttelepeket, adottságai miatt (könnyű és nehezen bomlik le) egyszerűen kikerülhet a nyílt környezetbe a szél segítségével. A legnagyobb probléma a műanyaggal, hogy biológiailag nem lebontható, ellenben egyre kisebb darabra aprózódik, ami aztán mind a tengerben, mind a talajban felhalmozódik a környezet szerves és szervetlen alkotóiban: így a táplálékunkban és bennünk is.

A további gond az apró műanyag darabokkal egyrészt az, hogy a felületükön a toxikus anyagok könnyebben megtapadnak, másrészt, hogy nem is vesszük észre. Ezenfelül a műanyag kőolajszármazékból készül, tehát minden egyes nejlonzacskó hozzájárul a nem megújuló energiaforrások felemésztéséhez. Mindemellett a műanyagszatyrok a tengerben további káros ökológiai hatást fejtenek ki: a tengeri élőlények gyakran véletlenszerűen nyelik le őket, mivel sokszor összetévesztik őket a medúzával. A kutatók rengetegszer találnak szatyrokat teknősök, bálnák, delfinfajok és vízimadarak gyomrában is olyan mennyiségben, hogy valószínűsítik, a műanyag jelenléte blokkolta az emésztést és egyéb funkciókat is, és okozta a pusztulást.

Mindennek tudatában mégis évente több trillió szatyrot állítanak elő világszerte. A legnagyobb felhasználók, Észak-Amerika és Európa, az előállított szatyrok 80%-át használja el, melyeknek közel negyede Ázsiából érkezik. A zacskók mindennapi használata a fejlődő világban is egyre jellemzőbbé válik. A műanyag széleskörű megjelenésével pedig a hulladék mennyisége is napról-napra nő.

Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint a már több országban megvalósult sikertörténetek, ahol a műanyagszatyrok csökkenésével a hulladék mértéke is megfogyatkozott. Bangladesh, Botswana és Kenya betiltotta a műanyagszatyrokat, míg Olaszország, Finnország, Dánia és Írország területén fizetni kell minden szatyorért. A bevezetett törvény eredményeként Írországban a műanyagszatyrok számában 98%-os csökkenés volt tapasztalható. Nagy-Britanniában is folyamatosan válnak műanyagmentessé a különböző települések, jelenleg összesen 100 város és falu vált meg a műanyagszatyroktól.

Magyarországon sajnos még nem sikerült az írekhez hasonló sikereket elérni, azonban egy-két hipermarket elkezdte racionalizálni a szatyorfogyasztást sokszor fentről érkező nyomás hatására: a biológiailag lebomló műanyagszatyor mára kötelezővé vált, egyes boltokban pedig már csak bizonyos pénzösszegért juthatunk zacskókért. Ezek mindenképp jelentős lépések, de sajnos közel sem elegendő.

Mivel azonban a fogyasztás mértéke elsősorban a fogyasztótól függ, fontos, hogy mi is kivegyük a részünket a műanyag csökkentésében. Amikor bevásárolni megyünk, vigyünk magunkkal kosarat, vászontáskát, vagy a már előzőleg beszerzett műanyagszatyrot. A zöldség, gyümölcs, kifli, zsömle vételénél is otthonról hozott kis átlátszó műanyagba pakoljunk, vagy próbáljuk meg zacskó nélkül. Ezenfelül olyan termékeket válasszunk, amelyek kevesebb csomagolást tartalmaznak.

További gondolatok a nejlonszatyorról Ramin Bahrini filmrendező tolmácsolásában:

Forrás: Marine Conservation Society, Fundació per a la Prevenció de Residus i el Consum Responsable

Most szólj hozzá!

Kövess!