Kiképzésen a Föld barátai

2010. augusztus 10. | | Hírek

Hol volt, hol nem volt, volt egyszer egy nyári tábor. Ez a tábor nem gyerekeknek szólt, inkább afféle fiatal felnőtteknek. Folytatnám mondanivalóm mesébe illően, a szokásos fordulattal, hogy az Óperencián is túl, akárhol is van az, de annyira nem kellett messzire mennünk. Egészen pontosan csak lengyel jóbarátainkig.

Három fiatal magyar neki is vágott az útnak július végén. Török Marci, Eisenbeck Toma és Gulyás Ági volt annyira szerencsés, hogy résztvevői legyenek ennek az eseménynek. De nem beszélek tovább rébuszokban.

Szóval egészen pontosan a Young Friends of the Earth (Föld Ifjú Barátai) szervezésében egy ötnapos nyári táborra került sor Lengyelország északi részén, a Balti tengertől nem messze. A tábor lényege az volt, hogy a környezetvédelem iránt elkötelezett fiatalokat hozzon össze Európa minden részéről és a szervezet irányelveit követve különböző képzésekben és fejtágításban részesítse őket. Valamint kiépítsen egy erős önkéntes hálózatot Európa valamennyi országában.

Amint már említettem Magyarországról hárman is résztvevői voltunk a tábornak. A környezetvédelem egyikünk életében sem új keletű dolog, hiszen régóta foglalkozunk a témával. Mindannyian önkénteskedünk különböző hazai szervezeteknél (Greenpeace Magyarország Egyesület, Diverziti Egyesület, Magyar Természetvédők Szövetsége, alias Föld Barátai Magyarország).

A helyszín Starbienino volt, ami csupán pár kilométerre található a Balti tengertől. De a hely igazi különlegessége, hogy az eseménynek maximálisan megfelelt, ugyanis az Ökológiai Tanulmányok Központja adott otthont a kb. 50 önkéntesnek, akik Európa minden részéről érkeztek. Volt ott ciprusi, német, svájci, angol, skót, cseh, szlovák, horvát, finn, svéd, olasz, holland, dán, lengyel és még sorolhatnám. Különböző kultúrák, különböző emberek, de egy közös érdek, aminek köszönhetően a különbségek könnyen áthidalhatónak bizonyultak.

Az öt nap alatt kiváló szervezés mellett tanultunk meg például kampányt tervezni, hogy hogyan lehet sikeresen egy megbeszélést levezényelni, méghozzá úgy, hogy a végén olyan döntés szülessen, amivel mindenki elégedett. De természetesen szó esett olyan komoly problémákról is, amikkel a mai társadalomnak sürgősen szembe kell nézni. Ilyen például – nem hiszem, hogy bárki is meglepődik – a klímaváltozás.

A tábor ideje alatt rengeteg hasznos tudásra tettünk szert, de a komoly munka mellett azért arra is jutott idő, hogy jobban megismerjük egymást, így bátran állíthatom, hogy sokunk között nagyon jó barátságok születtek.

Nem akarok nagyon apró részletekbe merülni – még ha az ördög ott bújik is meg 🙂 – inkább csak egy fajta mézesmadzagot húznék el a fiatalok előtt, akik hasonló táborok részvételében gondolkoznak. Az biztos, hogy mi nagyon jól éreztük magunkat, amellett, hogy hasznosan töltöttük az időt.

Szerintem egyébként minden hasonló kezdeményezés hatalmas közösségformáló erővel rendelkezik és hozzájárul egy olyan társadalom kialakításához, ahol az emberek nem félnek egymáshoz szólni, még ha a másik a világ másik végéről érkezett is, és elfeledve a különbségeket együtt dolgoznak egy közös célért, ami bizony jóval fontosabb mindennemű különbségnél. 🙂

Ezer köszönet a Diverzitinek és az MTVSZ-nek, akik lehetőséget biztosítottak arra, hogy a képzésnek három magyar résztvevője is volt. 🙂

Most szólj hozzá!

Kövess!