Ólom a rúzsban, avagy mi is kerül a kozmetikumokba?

2010. augusztus 18. | | KultDivi
Annie Leonard új filmjének háttere

Július végén mutatták be Annie Leonard új filmjét, A Kozmetikumok Krónikáját – A méreg be-méreg ki csúf igazságát (a Story of Cosmetics, The ugly truth of Toxics in – Toxics out).  A hét perces rövid animáció arra kívánja felhívni a figyelmet, hogy mennyi ártalmas anyag található a minden nap használt és biztonságosnak vélt illatszereinkben.

Minden ember, nő és férfi egyaránt, rengeteg szépségipari cikket használ a sampontól kezdve a parfümig. De vajon tudjuk mit is kenünk, vagy fújunk magunkra? Persze, mindegyiknek jobbnál jobb illata van, de a mesterséges anyagok világában már tudjuk, ez nem feltétlen azt jelenti, hogy mindez egészséges. Sőt, akár még meg is lepődhetünk, hogy kedvenc dezodorunk, vagy rúzsunk például nehéz fémet és egyéb veszélyforrást is tartogat számunkra.

A parfümök a fejlett világ szépségiparának egyik húzóágazata. Az illatok valóban orrcsiklandozóak, de mitől? Sajnos ezt nem áll módunkban elmondani, hiszen magának a parfüm alapillatának összetevőit üzleti titok fedi: így az több száz szintetikusan előállított vegyszerből is állhat (persze, arra is megvan az esély, hogy természetes összetevők is akadnak). Azonban, amiről biztosan tudunk, az az, hogy a parfümök átlagosan 10 allergén anyagot tartalmaznak, ami 50-ből 1 embert veszélyeztet. A parfümökben szintén előforduló ftalátok a hormonháztartást borítják fel, míg a neurotoxinok az agyat károsítják. A szintetikus pézsma egy osztrák kutatás szerint ösztrogén zavarokat okozhat és a mellrák kialakulásához is köthető, ezenfelül káros a vízi ökoszisztémákra és felhalmozódhat az élelemláncban is tovább károsítva a környezetet.

A rúzs ősi találmány, de valószínűsíthetjük, hogy ólmot nem mindig raktak bele. Azonban a Kampány a Biztonságos Kozmetikumokért 2007-es vizsgálata kiderítette, hogy 33 népszerű rúzsmárka 66%-a tartalmaz ólmot. Az ólom nehézfém, amely felhalmozódva a szervezetben neurotoxinként hatva tanulási nehézséget és viselkedésproblémákat okozhat. Az ólommérgezésnek elsősorban a terhes nők és fiatal gyermekek vannak a leginkább kitéve.

A babasamponnak és egyéb fürdőtermékeknek a legártalmatlanabb kozmetikai cikkeknek kellene lenniük, habár egy amerikai tanulmány két rákkeltő anyagot is talált megannyi termékben. A dioxin kőolajszármazékból előállított rákkeltő anyag, míg a formaldehid rákkeltő hatásán kívül bőrallergiát is kiválthat.

A körömápolási cikkek, beleértve a körömápolókat, a lakkokat és a lemosókat is – nemhiába az egyedi szag – az ún. toxikus triót tartalmazzák. A dibutil-ftalát a reprodukciós szervek sérüléséhez vezethet, a toluén a központi idegrendszerrel van hatással, valamint fejfájást, szédülést és fáradtságot okoz. A formaldehid rákkeltő anyag, valamint irritálja a szemet, az orrot és a torkot, illetve bőrirritációhoz vezethet.

És a listát még tovább lehetne folytatni. Gyakorlatilag az összes kozmetikumban megtalálhatóak ilyen vagy olyan vegyszerek, amik ártalmasak lehetnek ránk nézve. Egy átlagos nő napi 167 vegyszernek teszi így ki magát a mindennapi szépítkezés közben, míg többek közt a szépségápolási cikkeknek is köszönhetően az újszülöttek vérében kb. 300 méreganyag mutatható ki. Ahhoz, hogy egészségesebbek legyünk mi magunk és gyermekeink is, egyszerűen csak el kell olvasnunk a címkéket. Kerüljük a ftalátokat és a parabéneket, amik hormonhatású vegyületek, és próbáljunk minél több organikus és bioterméket vásárolni, amiről meggyőződünk, hogy valóban természetes eredetű.

A Story of Cosmetics-et a Diverziti Egyesület jóvoltából magyar felirattal is megtekinthetjük.

YouTube előnézeti kép

Forrás:

Campaign for Safe Cosmetics

Story of Cosmetics

Hozzászólások

 1. Dani szerint:

  Ez mind nagyon érdekes, de ma már mindenre rámondják, hogy rákot okoz. Jó lenne olyan termékeket létrehozni, amire rá lenne nyomva, h picit rákkeltő, közepesen, vagy nagyon. Van egyáltalán olyan termék, amiről nem hoztak még ki valamilyen tanulmányt, hogy egészségtelen?

 2. Csuszka szerint:

  Szia Dani!

  Tényleg majdnem mindenre rámondják, hogy rákkeltő, mégpedig azért, mert sajnos így is van: a kozmetikumok, tisztítószerek, élelmiszerek teli vannak ilyen anyagokkal. A jó hír viszont az, hogy most már lehet venni “tiszta” termékeket.
  Ha vmire rá lenne írva, hogy “csak” picit rákkeltő, megvenné vki? Tuti nem. Ez a filmben is elhangzik: vagy van ólom a rúzsban, vagy nincs.

 3. Fanni szerint:

  Szia Csuszka,

  a “tisztán” az az idézőjel nagyon érdekes. Hát igen… Van egyáltalán olyan, hogy tiszta??! (Idézőjel nélkül!) Komolyan kérdezem.

 4. Juccus szerint:

  És tud valaki ezekről a tiszta termékekről egy listát küldeni? Én szeretek nem állatokon tesztelt termékeket használni, de a Peta honlapján lévő listán szereplő cégek közül csak nagyon kevés ismert itthon is. Pro és kontra egyaránt.

 5. zagnes szerint:

  Sziasztok!

  Sajnos TISZTA ma már nem létezik, a levegő, talaj, víz, minden valamilyen szinten szennyezett. Nemrég olvastam, hogy egy mindentől távol élő, Kanada természetes erdeinek közepén lévő indián törzs tagjait vizsgálták meg, akikben több száz mérgező anyagot találtak. Mennyi lehet bennünk?

  Két dolgot tehetünk, ha relatíve “tiszták” akarunk maradni 🙂
  – vagy saját magunk termesztjük/szedjük/választjuk az alapanyagot és mi állítjuk elő a terméket (ami például a szappan esetében igencsak egyszerű)
  – vagy pl.bioboltokban olyan termékeket vásárolunk, amelyiken ott van a bio/organic jel. Vannak bizonyos boltok itthon is (Lush, Body shop), amelyek azt állítják magukról, hogy nem hajtanak végre állatkísérleteket, fair trade és biotermékeket használnak, valamint vegyszermentesek. Jobb híján ez is megteszi.

 6. Csuszka szerint:

  Sajnos Áginak igaza van abban, hogy szennyezett a talaj, a víz, a levegő. De szűkebb környezetben – otthon, munkahely stb – javíthatunk az életminőségen, ez az, amiben még van beleszólásunk. Szóval hajrá 🙂
  Mosogatószert, mosószódát, tisztítószereket lehet venni az Ökoszolgálatnál is (www.okoszolgalat.hu), a Nádor utca 34 szám alatt. Csak legyen nálatok üres flakon, amibe töltik.
  Nekik van egy weboldaluk: http://www.jollakni.hu , ez egy interaktív otthon, egy tudástár csomó infóval.
  De nagyon felszerelt a Múzeum körúti biobolt is.
  Az élelmiszer a biopiacon a legolcsóbb, én a Mom parkhoz járok, a kongresszusi kp parkolójában van szombat délelőttönként.
  Vagy a Spar-nak is van most már nagy választékban bioterméke, ezek olcsóbbak, mint a bioboltokban. Sőt ők azt is jelzik már, hogy gmo-mentes. (Persze itt jutunk el az örök dilemmához, hogy hazait, vagy bio-t…)
  A Dm-ben ott vannak az Alverde naturkozmetikumok, a német “öko test-gut” minősítéssel, ők tuti nem is kísérleteznek állatokon.
  És olvassátok Markovics Vera kozmetikus blogját, én is hozzá járok, csak biocuccokat használ, minden titkok tudója 🙂 http://kencefice.wordpress.com/

 7. Fanni szerint:

  Éppen most akadt a kezembe egy könyv itthon, a témája részben idevágó. Ruediger Dahlke: Méregtelenítés, salaktalanítás, lazítás. Ő is írja, hogy tele vagyunk mérgekkel, de azt is, hogy nem is az a cél, hogy teljesen kitisztuljunk – mint ahogy ez nem is lehetséges – hanem, hogy a szervezetünk megtanulja kezelni a mérgeket.
  A saját készítésű, termesztésű, “bio” dolgokkal csak az a baj, hogy rengeteg ember túlságosan extrának/drágának/különcnek gondolja, pedig rendkívül egyszerű és jó dolog.
  Amíg a nőiesség fokmérője lesz, hogy mennyi sminket kentünk magunkra és milyen parfüm illatozik rajtunk, addig tehetnek közzé akármilyen információt mérgekről és egyebekről, sokan inkább kreálnak valami önigazoló ideológiát (úgyis annyi káros dolog van, ez már nem számít/ az egészséges dolgok nagyon drágák, én nem engedhetem meg magamnak, stb.), mint hogy lemondjanak ezekről a holmikról. Mert ki szeret lemondani bármiről is? (A többségről beszélek, nem az elszántakról.)

 8. zagnes szerint:

  Teljesen igazad van! Amíg a fogyasztói társadalom ilyen ideálokat kreál (gazdag, szuper autója van, tengerparton nyaral, szuper vékony/izmos és több ezer gönce van) addig nincs miről beszélnünk. Hiszen pont ezek miatt tartunk ott ahol, mind társadalmi, mind környezetvédelmi szempontból.
  És igen sajnos abszolút méregtelenítés már lehetetlen, pepecselni pedig sokaknak nincs ideje (de hát ez is rohanó életmódunknak köszönhető).
  Mindenesetre, ha egyre többen használunk biotermékeket (és Csuszka nagyon jól leírta nekünk mit, hol) és egyre többet dumálunk erről, előbb-utóbb csak megtörik a jég (a szűkebb környezetemben már mutatkozik egy-két jel, hogy lehetséges a változás.) Szóval hajrá mindenkinek!

 9. Ági szerint:

  Sziasztok, igen, mindenben van méreganyag. Sajnos így van összerakva a vegyipar, mely mindennek szinte életünk minden területén van helye.
  De ki lehet kerülni!
  Készíteni lehet otthon saját testápolót, krémeket, tudfürdőt, deot, stb. És nem kerül sokba! Sőt, ha egyszer kipróbáljátok rájöttök, hogy max 500 forintba kerül az alapanyaga egy olyan krémnek, ami csak természetes anyagokat tartalmaz. (shea, makadámia, sárgabarackmagolaj, stb.)
  És már tanfolyamok is vannak!
  Szép napot!

Most szólj hozzá!

Kövess!