Az elektronikai termékek története

2010. november 26. | | Hírek, KultDivi
Annie Leonard új filmje az elektromos kütyükről

Ma már ki ne használna laptopot, mobiltelefont, televíziót, vagy DVD-ket? Sőt, akár mindet! A mindennapi életünk részeit képező termékek azonban jelentős mérgező anyagok forrásai is.

Néhány elektronikai termék, mint például az okostelefonok és a laptopok olyan nehézfémeket tartalmaznak, mint a kadmium, berillium, a hat vegyértékű króm, vagy arzén, amelyek bizonyítottan beépülnek és felhalmozódnak a testünkben és a környezetben is. Az elektronikai termékekben futó PVC-vel bevont vezetékek és kábelek mérgező adalékokat, úgynevezett ftalátokat foglalnak magukba. A hatalmas öreg katódsugárcsöves monitorok és televíziók összeszerelésénél pedig akár 2-4 kg ólmot is felhasználtak. A már fejlettebb lapos képernyők kevesebb ólmot tartalmaznak ugyan, azonban a bennük lévő lámpákhoz higanyt is alkalmaznak.

Ezek a nehézfémek és egyéb mérgező anyagok elsősorban a gyerekekre veszélyesek és komolyan károsíthatják az egészséget. Az ólom és higany például agy- és idegrendszeri sérüléseket okozhat, továbbá az ólom még a vese, vér és magzati elváltozásokért is felelős lehet. A kadmium rákkeltő anyag, ezenfelül károsíthatja a vesét, valamint a csontszövetek elvékonyodását is okozhatja. A berillium a tüdőt veszélyezteti az arzénnel egyetemben, ami további fenyegetést jelent az idegrendszerre és a bőrre nézve is. A PVC égetésekor mérgező gázok, ún. dioxinok keletkeznek, amelyek az idegrendszert károsíthatják.

A felhasználók egészségügyi kockázatain kívül az elektronikai termékek jelentős felhasználása és gyors lecserélése egyéb problémákhoz is hozzájárul. A fejlett világ által leselejtezett elektronikai cikkek (évente összesen 20-50 millió tonna) gyakran átszelik a fél világot és elektronikai hulladékként érnek földet Ázsia, vagy Afrika távoli szegleteiben. Ezen hulladékok ‘újrahasznosítása’ szörnyű körülmények között, biztonsági előírás nélkül zajlik, ami hozzájárul ahhoz, hogy az ott dolgozó és élő emberek hatalmas egészségügyi kockázatnak legyenek kitéve. Guiyuban, Kínában például, ahol egy jelentősebb feldolgozó üzem található, az ott élő gyermekek vérében az átlagosnál 80%-kal nagyobb ólomfelhalmozódást regisztráltak. Továbbá az itt lakokban diagnosztizálták a világ legnagyobb dioxin szintjét.

Ezenfelül csak nagyon kevés elektronikai cikk kerül ott értékesítésre, ahol forgalmazták, csomagolták, összerakták, alapanyagait kibányászták. Egy átlagos mobiltelefon kb. 100 kg CO2-ot bocsájt ki elsősorban a bányászatnak, szállításnak és csomagolásnak köszönhetően.

Mit tehetünk az ellen, hogy csökkentsük az elektronikai ökolábnyomunkat? Például meggyőzhetjük a vállalatokat, hogy olyan termékeket gyártsanak, amelyeket “lejártuk” után a cég kezel és nem az állam vagy mi. Ez ma az EU-s szabályozásoknak hála Magyarországon az elektromos és elektronikai hulladékoknál már működik. Mindez rávezetheti a privát szektort olyan termékek tervezésére, amelyek nem olyan könnyen eldobhatók. Hiszen így már nem a fogyasztók, hanem maguk a gyártók kezelik a hulladékot, azaz fizetnek érte.

Mindenesetre mi magunk, fogyasztók is tehetünk azért, hogy kevesebb e-hulladék keletkezzen. Például vásároljunk kevesebb elektronikai terméket, vagy próbáljunk meg jobb minőségű, hosszabb élettartamú cikket választani. Győződjünk meg róla, hogy a terméket valóban visszaveszik és újrahasznosítják nagy távolságú utaztatás nélkül. Ha még működik a termék, ne a kukába dobjuk ki, hanem kérdezzük meg, hátha van aki használná még. Rengeteg iskola, vagy rászorult örülne neki. Ha pedig végképp lemondtunk róla, vigyük el a bontókba, vagy kérdezzük meg a forgalmazót vagy az önkormányzatot a visszavétel és leadás módjáról.

Minderről és még másról is szól Annie Leonard új filmje, az Elektronikai Termékek Története, amit a Diverziti Egyesület jóvoltából tekinthetsz meg felirattal is. (A felirat megjelenítéséhez a videó jobb alsó sarkában lévő CC gombot kell benyomni).

YouTube előnézeti kép

Forrás:
Story of Electronics
Tudatos Vásárló
GreenBiz

Hozzászólások

  1. […] és még másról is szól Annie Leonard új filmje, az Elektronikai Termékek Története, amit a Diverziti Egyesület jóvoltából tekinthetsz meg felirattal is. (A felirat megjelenítéséhez a videó jobb alsó […]

Most szólj hozzá!

Kövess!