Diverziti kisfilmek az ökoszociális konferencián

2010. december 11. | | Hírek, KultDivi

December 9-én a CEEweb által rendezett ökoszociális konferencián debütált több, a Diverziti Egyesület közreműködésével népszerűsített és terjesztett kisfilm, köztük Annie Leonard alkotásai és a MyEurope rövidfilmjei. A kisfilmek remekül illettek a konferencia szellemiségéhez, amely együttesen, rendszerben vizsgálta a környezeti és a társadalmi problémákat, valamint azokra egy közös megoldást keresett.

Az Egy irányba nézünk, de vajon ugyanazt látjuk-e? projektzáró konferencia a természeti és szociális problémák együttes megoldását kereste többek közt az EU elnökség fényében. 2010 nem csak a a biológiai sokféleség nemzetközi világéve, hanem a szegénység és a társadalmi kirekesztés elleni küzdelem európai éve is! A CEEweb, mint a biológiai sokféleségért és fenntartható fejlődésért tevékenykedő szervezet együttműködésre lépett szociális civil szervezetekkel a környezeti és társadalmi problémák együttes kezelése érdekében. A közös munka eredményeiről Budapesten tanácskoztak a zárókonferencia résztvevői.

Az „Egy irányba nézünk, de vajon ugyanazt látjuk-e” címmel életre hívott zárókonferenciára 2010. december 9-én került sor. Az esemény a kezdeményezés eredményeit mutatta be, valamint a további együttműködési lehetőségeket tárta fel mind a civil mind a kormányzati szektor szemszögéből.

A CEEweb egyedülálló, közös projektet indított szociális civil szervezetekkel együttműködve, amely a természeti és a szociális problémák megoldására irányuló javaslatok kidolgozását és terjesztését tűzte zászlajára. A CEEweb és partnerei közös javaslatokkal szeretnék a hazai döntéshozatalt olyan irányba terelni, hogy a társadalom kirekesztettjei és a természeti problémák egyaránt nagyobb politikai figyelmet kapjanak.

2011 első felében hazánk látja el a soros EU elnökség feladatait, amelynek köszönhetően az ökoszociális problémák nagyobb figyelmet kaphatnak és ez által a fent említett ellentét feloldásra találhat!

Szegénység és természeti problémák – Közös okok, közös megoldások?

Az ökológiai (klímaváltozás, energiaszegénység, biológiai sokféleség elvesztése) és társadalmi problémák (munkanélküliség, gazdasági válság, szegénység, vidék elnéptelenedése) egyre fokozódó kihívások elé állítják a döntéshozókat és a társadalom egészét. Annak érdekében, hogy ezen problémák valóban megoldásra találjanak és ne csak azok tüneteit kezeljük komplex, holisztikus megközelítést alkalmazva kell a megoldás útjára lépni. Mindehhez fontos a két szektor együttműködésében feltárni a különböző, csupán látszólagos szektorális problémák közötti kapcsolatrendszert, az ezen problémák mögött húzódó hajtóerőket, és közösen kidolgozni az azok kezelésére irányuló megoldásokat.

Ennek apropójából született meg a Közös okok, közös megoldások zárókonferenciájának struktúrája is, amely a projekt eddigi eredményeire kívánja felhívni a figyelmet, a civil és a különböző szektorok együttműködésének kihangsúlyozása és a már létező, sikeresen működő ökoszociális projektek bemutatása mellett.

A konferencia egy egyórás filmes blokkal indult, amiben kisfilmek tártak fel és mutattak be hol dokumentumszerűen, hol egészen sajátosan egy-egy környezetvédelmi (pl. biodiverzitás elvesztése) és társadalmi problémát (bevándorlás, kirekesztés).

A konferencián mutatta be a CEEweb a projekt alapgondolatait és tanulságait tartalmazó, az “Egy irányba nézünk, de vajon ugyanazt látjuk-e” elnevezésű ökoszociális kiadványt, ami elemzi a komplex megoldások útjában álló úgynevezett „szent teheneket” (a folyamatos növekedés eszméje, a munkahely vagy környezet védelmének dilemmája, az erőforrások hozzáférésének korlátozása), illetve kiemeli a paradigmaváltás létfontosságát és a csővégi, tüneti megoldásokkal szemben valódi megoldásokat javasol.

A tárcaközi panelbeszélgetés vendégei szintén az ökoszociális szempontok jelentőségére hívták fel a figyelmet. Dr. Gergely Erzsébet, a Vidékfejlesztési Minisztérium Stratégiai Főosztályvezetője szerint válság van, ami mind a szociális, mind a környezeti szektort érinti. Ennek megoldására csak mindkét oldal figyelembe vételével és egy új értékrendszer kidolgozásával jutunk. A pazarlás, a rossz gazdálkodás javainkkal nem csak a pénzügyi világban hozhat válságot: 2010-ben pl. már augusztusban feléltük az ökoszisztéma szolgáltatásait, így decemberig a jövő generációitól veszünk fel „hitelt” igényeink teljesítéséhez.

A délutáni szekcióban lezajlott előadások a klímatörvény szerkezetét és szükségességét mutatták be és annak szociális aspektusát, míg a záró, s a maga nemében egyedülálló blokk 8 eleven és működő példát hozott sikeres ökoszociális projektekről! Bemutatkoztak azok a szervezetek, akik már saját környezetükben tettek és tesznek a változásokért, legyen szó az energia felhasználásnak csökkentéséről alulról szerveződő keretek között, az önellátás fontosságáról, a hazai permakultúra lehetőségeiről, helyi termékekről és helyi kereskedelemről. A legtöbb előadó, köztük Balogh Péter kutatásvezető a Szövetség az Élő Tiszáért Egyesületből, kiemelte a nehézségeket is. A legjelentősebb akadály a sikeres megvalósítás útjában a szabályozás, amely sok kezdeményezést még csírájában elfolyt, és nem utolsó sorban maga a pénz alapú értékrend, párhuzamban a morális válsággal.

A konferencia annak reményében zárult, hogy még több szervezet csatlakozik majd a kezdeményezéshez, s a sikerre vitt gyakorlati megoldások széles körben is ismertté, hasznossá válhatnak országszerte! Célunk, hogy a projekt végtermékei és a projekt által hangsúlyozott összefogás az EU soros elnöksége alatt nagyobb hangsúlyt kapjanak és olyan programok, stratégiák kerüljenek kidolgozásra, amelyek a problémákat kiváltó hajtóerőket célozzák.

Az együttműködésben létrehozott honlapon bővebben is olvashatnak a projektről:
www.okoszocforum.hu.

Forrás: CEEweb

Most szólj hozzá!

Kövess!