Fotópályázat: Tél

2011. január 6. | | Hírek, KultDivi

A színes őszi napok után beköszöntött a tél: a zimankó, a havazás, a fagyos napok és a családi ünnepek.

A zord időjárás ellenére azonban ne gubózz be, hanem porold le a fényképezőt és merészkedj ki a szabadba, hogy megörökítsd az idei tél legklasszabb pillanatait! Fotózd le, ami számodra legjobban visszaadja ezt az évszakot és küldd be nekünk a legjobb három fényképet!

A beérkezett képekből zsűri választja ki a legjobb hármat, illetve egy különdíjat is hirdetünk a közönségszavazáson legjobb átlagszavazatot teljesítő kép szerzőjének. Ehhez a beküldési határidő után a fotókat előzetes válogatás után feltöltjük egy online galériába, ahol nyilvánosan lehet értékelni őket február 14-től február 20-ig! A zsűri által kiválasztott és a közönségdíjas képek alkotóit értékes nyereményekkel díjazzuk, és a nyertesek nevét február 21-én honlapunkon feltüntetjük!

Nevezési feltételek, formai követelmények

Beküldési határidő: 2011. február 13.
Beküldési cím: fotopalyazat@nulldiverziti.hu

A pályázatra szánt képek kizárólag elektronikus úton, 10 Mb-ot meg nem haladó e-mailben küldhetők be!

Egy szerzőtől legfeljebb három (3) digitális fotó küldhető be. A képek fájlnevében ékezetek nélkül szerepeljen a szerző neve és a kép címe ebben a formátumban: VezeteknevKeresztnev_AKepCime.jpg

Nyeremények

1. díj: biotermék csomag
2. díj: ismeretterjesztő DVD
3. díj: design bögre

Különdíj: fotós könyv

Képfájl technikai feltételek:

fájltípus: JPG (a tömörítés ne legyen Adobe Photoshop jpeg 8-nál nagyobb mértékű)
minimális méret: 3 Megapixel (kb. 2000 x 1500 pixel)

Felhívjuk a jelentkezők figyelmét, hogy manipulált fotó nem küldhető be!

Mi számít, és mi nem számít a fotó manipulálásának?

Nem számít a fotó manipulálásnak:

 • A kép megvágása, a zavaró elemek levágása, a kép orientációjának megváltoztatása.
 • A teljes képet érintő színkorrekció. A kép fényességének, kontrasztjának, élességének állítása.
 • A színes felvételek fekete-fehérré alakítása.
 • Analóg felvételeknél a szkennelési/digitalizálási hibák (karcolás, porszem) kiretusálása.

A fotók manipulálásának számít:

 • Képelemek kiretusálása/hozzáadása
 • A kép egyes részleteinek különálló, markáns színkorrekciója.
 • Digitális effektek vagy szűrők alkalmazása az utómunka során.

Felhívjuk a pályázók figyelmét, hogy amennyiben a képek a fent említett feltételeknek nem tesznek eleget, úgy nem áll módunkban elfogadni őket!

Jogok

A pályázó tudomásul veszi, hogy a beküldött képek elkészítésével vagy azok nyilvános bemutatásával okozott esetleges személyiségi és szerzői jogsértésekért minden felelősség a pályázót terheli, beleértve a jogsértéssel bekövetkező anyagi felelősséget is.

A résztvevő, a pályázati anyag elküldésével automatikusan elfogadja a pályázati feltételeket, egyben hozzájárul ahhoz, hogy a rendező képeiket korlátozás nélkül, térítésmentesen felhasználja, a szerző feltüntetésével.

Hozzászólások

 1. 🙂 jó, hogy van újra pályázat.. :))))
  Szívesen nézegetem majd a képeket…
  üdv : Tücsök

 2. Márkus Hilda szerint:

  Ott lesz a pályázaton a helyem!!
  Sok szép téli fotót készítettem!
  Jó munkát, jó fényeket mindenkinek!
  Hildus

 3. Kocsis Viktor szerint:

  Végre egy jó megmérettetés! Kíváncsi leszek a képekre!

 4. Pleco szerint:

  Szerintem pofátlanság. Az első három helyezett, nevetséges jutalomban részesül de mindenki lemond a képeinek jogáról.
  Így lehet szinte ingyen sok jó fotóhoz hozzájutni és felhasználni szabadon. Hozzáteszem, a legszutyokabb képekért is fizetni kell egy fotó ügynökségnek (stockfoto)
  Ha lesz elég vastag bőr az én képemen is, kiadok pár szép kiadványt jó pénzért. A fotósok meg csak kússzanak, másszanak esőben, szélben, forróságban.
  Röhej! Nem azért költök pénzt a drága felszerelésre, fotóstúrákra stb. hogy másnak ajándékba adjam.
  Sajnos nem ez az egyetlen ilyen pályázat.
  Elnézést kérek ha valakit megbántottam az őszinteségemmel de sok fotós barátom osztozik a véleményemen.
  Ha sosem mondja ki senki, akkor továbbra is “Design bögre” lesz az elismerés tárgya.

  Szép fényeket!

  Pleco

 5. zagnes szerint:

  Kedves Pleco!
  Először is senki sem kényszerít senkit, hogy induljon a pályázaton, vagy hogy fényképezzen. Így ha nem akarsz lemondani a képeid jogáról, vagy a szuper drága felszerelésedet ilyenre pazarolni, nem kell, ilyen egyszerű.
  Másrészt felhívom a figyelmed, hogy mi civil szervezet vagyunk, kereskedelmi tevékenységet nem végzünk, a beérkezett képeken pláne nem fogunk meggazdagodni, sőt, pénzt spórolni sem. (Különben halkan jegyzem meg, hogy léteznek szabadon felhasználható stockfotók is, de hát profi lévén, te biztos tudod ezt).
  Az ajándékok pedig azért olyan “gagyik”, mert civil szervezet lévén és pályázati támogatás híján az egészet mi finanszírozzuk, a saját zsebünkből, és hidd el, nem vagyunk tele pénzzel.
  Mégis, mi úgy gondoltuk, hogy fontos, hogy a fiatal, kezdő, lelkes fotósokat támogassuk valahogy, ha mással nem, hát teret adva nekik bemutatva képeiket. De már kezdjük elveszíteni a lelkesedést pont az olyanok miatt, mint TE.Valószínűleg neked még soha nem jutott ilyen ötlet az eszedbe, különben nem csak az ötlene fel benned, hogy mennyire iszonyúan megszedjük magunkat a képekből (ezek szerint te ezt tennéd).
  Remélem én sem bántottam meg senkit az őszinteségemmel, de már rohadtul unjuk, hogy jó fejek vagyunk, és ezt kapjuk cserébe!

 6. Sanya szerint:

  Kedves Pleco!
  Bevallom, nekem egy csomó képem “porosodik” a winchesteren, örömömre szolgál ha ezeket másoknak megmutathatom és különösen, ha tetszik nekik.
  Véleményem szerint, akinek nem a fotózás a megélhetése, annak maga a fényképezés is örömöt okoz, ha képei pedig tetszenek másoknak, még boldogabb. Ezek a nyereményeink, csakugyan nem lehet Karib-tengeri álomutat nyerni, vagy sportautót. És csakugyan szeretnénk élni a lehetőséggel, hogy később felhasználhassuk őket (ingyenes kiadványainkban). Véleményem szerint, amikor megvetted a fotósfelszerelésed, fotóstúrákon vettél részt, kúsztál, másztál a forróságban, fagyban, szélben, azt elsősorban a saját örömödre tetted (én is ezt szoktam:))). Ha nem így volt, hanem vaskos pénzkötegek lebegtek a szemed előtt, akkor remélem, hogy nem ér ebben majd csalódás.
  Hogy mit teszel a képeiddel teljes mértékben rajtad áll.
  Szép fényeket kívánva üdvözlettel:
  Sanya

 7. Pleco szerint:

  Kedves Sanya!
  Először a te hozzászólásodra reagálnék, mert a színvonala magasan felette áll “zagnes” indulatos szösszenetének!
  Köszönöm, hogy nem akartál “leugatni” . Érződik a megértés szándéka. Idéznék a pályázati kiírásból “A zsűri által kiválasztott és a közönségdíjas képek alkotóit értékes nyereményekkel díjazzuk, és a nyertesek nevét február 21-én honlapunkon feltüntetjük!”
  Mit értettek értékes nyeremény alatt?
  Nem akarok “sportkocsit vagy karibi körutat” .
  Annak adnám a piros pontot aki a különdíj tárgyát kitalálta. A fotóskönyv egy viszonylag behatárolható és hasznos nyeremény. Nem is kerül túl sokba.
  Valóban nem a bankókötegek motiválnak amikor megküzdök egy-egy fotóért. Örömömet lelem benne. Adtam már ajándékba nem egy fotómat, mások számára elérhetővé téve megjelennek az interneten és szerencsére vásároltak is nagyméretű képeimet magánszemélyek. Intézmény falát is díszíti 2 méteres alkotásom. Kiállításokon veszek részt. Sok fotóssal találkozom, dolgozom együtt. Mégsem a pénzért csinálom. Szeretem ha megcsodálják vagy akár megalapozottan bírálják a képeimet. Hiszen ezért csináljuk. Megmutassuk a világot, a mi látásmódunkban.
  Szép fényeket kívánok neked!

  Nem túl kedves zagnes!
  Írásodban a sértődöttséged és cinizmusod erőteljesen elnyomja minden diplomáciai törekvésed.
  Sebaj. Ez is egy bizonyítvány. Elfogadom.
  Azért halkan megjegyezném. Nem zavarna, hogy az ajándékaitok “gagyik” ha nem ez szerepelne a kiírásban “hozzájárul ahhoz, hogy a rendező képeiket korlátozás nélkül, térítésmentesen felhasználja”.
  Ha kell egy fotó egy kiadványodhoz, hívd fel a kép szerzőjét és mond el neki mire akarod használni a művét (ha mindezt mailben teszed pénzedbe sem kerül) valószínűleg megkapod ingyen az engedélyt. Én is hozzájárulnék. De nem korlátlanul. Csak arra a felhasználásra amire engedélyt kértél. Ha újabb helyen akarod megjeleníteni, megint meg kell kérdezni a szerzőt.
  Ráadásul ha már egyszer “ajándékba” kapod a sok fotót, illene legalább apró betűvel megjeleníteni a nevét a könyvben, újságban stb. Mondhatod, ez szőrszálhasogatás de ha ezt a gesztust megteszed, az sem zavar ha egy zacskó zi-zi a fődíj.
  Azt írod “rohadtul unjuk, hogy jó fejek vagyunk, és ezt kapjuk cserébe”.
  Tudod a jófejség nem csak a szándéktól az ami.
  Hanem attól is, ha kritikát kapunk, először kicsit magunkba nézünk és ha tudunk javítunk a dolgokon. Nem kell rögtön gránátot dobni. Javaslom Sanya stílusát hosszan tanulmányozni!
  Üdv
  Pleco

 8. zmesi szerint:

  Szia Pleco! Azért javaslom, hogy olvasd vissza a hozzászólásodat (pofátlanság, röhej, szutyok), mielőtt Ági reakcióját zokon veszed. 😉 Bizonyára te is tudod, hogy mennyire lelombozó lehet egy ilyen komment. Mennyivel normálisabb lett volna a te részedről is ha egyszerűen megkérdezed, hogy mi mit jelent a kiírásban, ahelyett, hogy feltételezed egyből a legrosszabbat. Most is. Miért gondolod, hogy nem tüntetnénk fel a szerző nevét ha felhasználnánk a képét egy kiadványunkban? Az a megfogalmazás, amit írtunk a jogokról, egyszerűen más kiírásokból átemelt szöveg, mert nem vagyunk jogászok. Nem jelenti azt, hogy vissza akarnánk élni a fotókkal. Mint ahogy Ági is írta, a célunk teret adni a fotózás szerelmeseinek, és egymástól tanulni. Ezért is vannak a követelmények leegyszerűsítve – legyen legalább 3 megapixeles a kép, és nevezd el a fájlt úgy, hogy tartalmazza a szerző nevét és kép címét. Ez utóbbi például lehetővé teszi, hogy könnyebben lehessen majd megtalálni a beválogatott képeket az online galériában, mert ábécé sorrendben lesznek, valamint a Google képkeresője is megtalálhatja a szerző képeit. Tehát éppen ellenkezőleg vannak a dolgok, mint feltételezed, ismerjék csak meg a fotók készítőit. 🙂 Ja, végül meg, hogy mi értékes, és mi nem. Ha esetleg megnézted a honlapunkat, láthattad, hogy egy zöld kulturális egyesület vagyunk. Ezért a három helyezett ezzel kapcsolatban kapja a díjakat, mivel célunk az ismeretterjesztés és a szemléletformálás. Amúgy meg szerintem aki azt a dizájn bögrét kapja, nagyon fog neki örülni, halkan megjegyzem. 🙂 Üdv: Zoli

 9. zagnes szerint:

  Kedves Pleco!
  Azért nem voltam diplomatikus, mert nem állt szándékomban, hiszen illetlen vádak értek bennünket, ráadásul az sem a brüsszeli tárgyalótermek stílusában. Véleményen szerint inkább neked kellene magadba nézni és elgondolkodni azon, hogy miért rögtön a rosszat feltételezed. Mivel a cél az, hogy ismertséget adjunk, nyilván feltüntetnénk a nevét, címét a képeknek (jelzem, eddig még egyik képet sem használtuk fel, pedig már volt két pályázatunk).
  Nálam legalább a szándék megvan a jófejségre…

 10. zagnes szerint:

  Ja, és még hozzáteszem, hogy nyilván tanulunk ebből is és legközelebb megpróbáljuk jobbítani ezt a részt is, szóval köszi a hozzászólást (majd én is javítok még a diplomáciai képességeimen 🙂

 11. Silvanka szerint:

  Kedves Szervezők!

  Ne vegyétek zokon az illetlen hozzászólásokat! Igenis jó, hogy van ez a pályázat, és lehet nézegetni a szép képeket, tanulni, ötletet nyerni másoktól. Aki csak busás haszon reményében hajlandó megosztani alkotásait, az ne vegyen részt a pályázaton! És mivel lelkes, kezdő fotósoknak szól ez a kiírás, egy profi fotós, akinek intézmény falát is díszíti 2 méteres alkotása, és a fotózás a megélhetés forrása, inkább máshol keresse a hírnevet! Kedves Pleco! Nem akarlak megbántani, de ez a pályázati kiírás nem neked szól!

 12. Pleco szerint:

  Kedves Zmesi és Ágnes!

  Kezd kisregénnyé nőni az értekezésünk 🙂 de semmi baj, mások is okulhatnak belőle.
  Javaslom nézzetek körül a http://fotopalyazat.info/
  oldalon egyes kommentek között. Máshol, talán kicsit másképpen de hasonló aggályokkal és kommentekkel találkozhattok. Halkan megjegyzem (ez lassan szállóigévé válik 🙂 nem alaptalanul. Sajnos szép számmal akadnak olyan pályázatok ahol igenis “jól leveszik” a fotósokat.
  Csak kíváncsiságból megnéztem más kiírásokat is és a magukat komolynak tartó szervezők, elég egzakt módon tájékoztatják a pályázókat.Miért kell nekem az ujjamból kiszopni, mire gondolnak a szervezők?
  Ha pedig volt már két pályázatotok akkor lehetett volna miből tanulni. A “magamba-nézés” megtörtént! Talán kicsit elragadtattam magam, elnézést kérek érte. A véleményem azonban nem változott. Érdemes lenne átfogalmazni a pályázati kiírást.
  Magához az oldalhoz és a tevékenységéhez kapcsolatban viszont szeretném kifejezni elismerésemet.
  Sajnálom, hogy így alakult, főleg mert gyűjtöm a különleges bögréket.
  Üdv
  Pleco

 13. Pleco szerint:

  Kedves Silvanka!
  Ne értsd félre 🙂
  Nem vagyok profi fotós aki ebből él. Bár úgy lenne.
  Keményen megdolgozok a munkahelyemen azért a pénzért amit a fotózásra költök. Kérlek olvass vissza kicsit és láthatod, nem a “busás haszon” érdekel.

  Üdv
  Pleco

 14. laji szerint:

  Üdv.
  Habár láttam, hogy a felhívásban az szerepel, hogy az idei tél alatt készült fotókkal lehet pályázni, ajánlom, hogy jobban hangsúlyozzák ki, mit jelent az idei tél? 2010 szeptemberétől 2011 február végéig…ha tényleg ennyire szigorú szabály szerint lehet pályázni

 15. zmesi szerint:

  Itt a klímaváltozás közepette elég nehéz már megmondani, mikor is van tél. 🙂 Nem vagyunk egyébként szigorúak, pont azért nincs ott dátum, és nem is kérjük, hogy a pályázó bizonyítsa, melyik nap készült a fotója. Persze szeretnénk, ha a pályázók tudatosan komponálnák a képeiket, a témát figyelembe véve mennének ki a szabadba, és minél kreatívabb fotókat készítenének, vagy olyat választanának egy korábban készült képük közül, ami lehetőleg ezen a télen készült. 🙂

 16. Szoke szerint:

  Hello mindenkinek:)
  Egy rovid kerdesem van, mikor es hol lathatjuk meg a feltoltott kepeket?
  Kossz a valaszt elore is.
  Udv.

 17. zmesi szerint:

  A mikor benne van a kiírásban, a holról pedig értesítünk majd mindenkit. Amúgy itt lesz a honlapon. 🙂

 18. Szoke szerint:

  Igaz is, olvastam csak valamit felreertelmeztem. Koszonom a tajekoztatast:P

 19. Kincso szerint:

  fájltípus: JPG (a tömörítés ne legyen Adobe Photoshop jpeg 8-nál nagyobb mértékű)
  ez most akkor mekkora, hogy van ez?
  en RAW-ban csinaltam a kepeket es Adobe PS CS5-el alakitottam at jpg-be az ugy jo akkor?

 20. Diverziti szerint:

  Szia Kincső! Persze, nem baj, ha konvertálnod kellett. A lényeg, hogy hozzánk jpg-ben érkezzen, és ne legyen nagyon tömörítve (a 8-as az gyakorlatilag a kép minőségére utal, ami ne legyen rosszabb “High”-nál.) Várjuk a fotóidat!

 21. Jaky szerint:

  Valahol igazat adok Pleconak de az ellentábornak is!

  A korrekt az volna ha az utolsó sor kiírásban ez lenne:
  …hogy a rendező képeiket korlátozás nélkül, térítésmentesen felhasználja, a szerző feltüntetésével.

  Ha már én ingyen adom a képem, akkor csináljanak nekem egy kis ingyen reklámot, szerintem ez így lenne korrekt.

  Szerintetek korrekt?

 22. Diverziti szerint:

  Ahogy azt feljebb írtuk is, a szerző nevét felhasználás esetén fel fogjuk tüntetni.

 23. dani szerint:

  Szia Jaky!

  Szerintem tutti ki fogják írni a nevet, nem hiszem, hogy ezen aggódni kellene. Meg erre fent van is már utalás, plusz eleve a szavazás is név alapján történik. Sőt, ha jól értem, az egész verseny célja, hogy a fiatal (vagy nem fiatal) és tehetséges embereket támogassák.

 24. Jaky szerint:

  Sziasztok!

  Nincsen nekem azzal semmi gondom, hogy kiríjátok a nevet vagy sem, csak azt akartam jelezni hogy csomó kellemetlenséget – hozzászólást ellehetett volna kerülni ha a fotós nevének feltüntetése belekerül pályázati kiírása.

 25. Antalicz Kristof szerint:

  Sziasztok!
  Azt szeretnem megkerdezni, hogy majd a kepekre hol es mikor lehet szavazni?
  Előre köszönöm válaszotokat! 🙂

 26. Zsuzsa szerint:

  Örülök,hogy ismét lehetőségem nyílik a fotóim megmérettetésére. Remélem egy bejut a kiválasztottak közé amire lehet majd szavazni.
  Mindenkinek sok izgalmat és sok-sok szavazatot kívánok!
  HAJJJJJRÁ

 27. Morgó szerint:

  Néhány embernek de sok baja van. Szedjétek már össze magatokat!! Akinek valami nem tetszik, nem kell nevezni!

 28. Antalicz Kristof szerint:

  Heló!
  Egyetértek Morgóval!!!
  Nemtudom mért nem teccik ez annyi sok embernek!Itt nemcsak azt kell nézni,hogy milyen dijak vannal,bögre,stb….A részvét a fontos,és legalább körül lehet nézni,hogy ki milyen szép fotókat készitett a télen!
  Jó fémyeket!

 29. Diverziti szerint:

  Sziasztok! Rengeteg fotó érkezett, sőt sokan vannak akik az utolsó napokra hagyták a pályázást! Tegnap már 800 felett volt a képek száma, szóval nagyon sok fotót kell átnéznünk. A szavazás itt lesz a honlapon legkorábban hétfőtől, látni fogjátok, de emailben is küldünk értesítőt, amint elkészültünk az előválogatással és a galériával.

 30. miki3d szerint:

  Ide már csak a 800-1000 képből szelektáltak kerültek? Mert én csak három oldalt látok, rajtuk összevissza kb 150db képet…
  Köszönöm!

 31. Sandor szerint:

  Remélem ez egy őszinte, komoly megmerettetés, egy fotósnak mindig jól jön ha amatőr ha nem.Van néhány gyenge fotó, alulexponált, semmitmondó. Sok sikert mindendenkinek és jó fényeket!

Most szólj hozzá!

Kövess!