Afrikai árvák segítői

2011. január 19. | | KultDivi
Mosoly-szerzők

Örömet szerezni másoknak az egyik legszebb dolog a világon. Amikor tudod, hogy a szeretett fél boldog, önfeledt mosolyát neked köszönheti. Sok mindennel lehet mások kedvére tenni. Egy-egy kedves szóval, apró ajándékokkal, figyelmességgel, vagy pusztán az alapvető életszükségletek megteremtésével.

A Taita Alapítványt olyan lelkes és elszánt emberek hozták létre, akik ez utóbbi segítségnyújtással számtalan afrikai kisgyermek életét varázsolják szebbé. Senkinek sem kell bemutatni a Fekete Kontinenst, és az ott uralkodó zord körülményeket. Persze Afrikának nem csak ez az oldala létezik! Rengeteg olyan ember is él ezen földrészen, aki csak hírből ismeri a szegénységet és a betegséget.

Az alapítvány azonban kifejezetten olyan árvák számára jött létre, akik e földrész sötétebbik oldalát ismerték csak. Eddig…

2006. január. Az Alapítvány hivatalosan is megszületett, hogy segítse a kenyai árvákat. A Taita szó kellemesen, ám ismeretlenül cseng egy európai fül számára. Azon tartomány neve, melyben az első támogatott árvaház található. Ennél találóbb elnevezést aligha ötölhettek volna ki az alapítvány létrehozói. A taita szónak ugyanis van egy olyan másodlagos jelentése is, mint: atya, apa.

A Taita alapítvány elsődleges céljai közé tűzte ki, hogy erkölcsileg és anyagilag is támogassa a Kenyában élő szegény családokat, illetve árvaházban élő gyermekeket, emellett nagy hangsúlyt fektet az oktatásukra, hogy nagyobb eséllyel indulhassanak el a munkaerőpiacon. Emellett Magyarországon is tevékenykednek különböző programok szervezésével, melyek az afrikai életet, kultúrát hivatottak bemutatni, és szélesebb körben megismertetni az emberekkel.

Az alapítvány az önkéntesek bevonását is fontosnak tartja. Mind az itthoni, mind a kenyai munkához szükség van olyan lelkes és elszánt emberekre, akik hajlandók időt és energiát fordítani az alapítványi munkára. Az önkéntesek beszámolói mind arról vallanak, hogy a Kenyában töltött egy-két hónap, mely alatt az árvaházban segédkeztek, életük egyik legnagyobb élményének tekinthető. Olyan tapasztalatokra tettek szert, melyre más módon nem lett volna alkalmuk.

Önkéntesnek bárki jelentkezhet, hiszen a segítségre mindig szükség van, akár az itthoni, akár az alapítvány kenyai tevékenységét tekintve. A Taita Alapítvány honlapján több önkéntes történetét is olvashatjuk, és bővebb információt kaphatunk arról, milyen lehetőségeink vannak a segítségnyújtásra az önkéntesség mellett. Az alapítványon keresztül ugyanis jelképesen örökbe fogadhatunk kenyai árvákat, akik a jelképes örökbefogadó szülőknek köszönhetően hozzájuthatnak a szükséges gyógyszerekhez, rendszeres élelemhez és biztosítottá válik számukra az oktatásban való részvétel is.

Élhetnék most olyan klisékkel, miszerint elanyagiasodott világban élünk, és csak a pénz a fontos. Természetesen az alapítvány számára is fontosak az adományok, hiszen azokból lesz aztán élelem, ruha, tanszer a gyerekeknek, alapszükségleteket kielégítő felszereltsége az árvaháznak.

Egy azonban biztos. Az anyagi juttatások mellett van valami, amit a gyerekek legalább ugyanannyira, ha nem többre értékelnek. A szeretet. Egy-egy ölelés vagy kézen fogás számukra szintén kincset ér. És az, amit ezért ők cserébe adnak, egy életen át megmarad bennünk:

A tejbegrízzel teli műanyag bögre mögül egy pár csillogó szem tekint rád, és aztán láthatod a mosolyt. A mosolyt, amit te adtál!

Az alapítványról, tagjairól és munkájáról a www.taita.info.hu oldalon tudhatsz meg többet. Ha bármilyen kérdésed lenne, esetleg önkéntesnek szeretnél jelentkezni az alapítvány munkatársai a következő e-mail címen érhetők el: kontakt@nulltaita.info

Írta: Bajsz Brigitta

Most szólj hozzá!

Kövess!