Kender-autó

2011. február 22. | | TechDivi

A kender, a marihuána kistestvére már viszonylagosan hosszú múltra tekint vissza az autógyártásban. Henry Ford már 1941-ben felfedte azt az autótestet, ami kizárólag természetes szálakból készült, többek közt kenderből is. 70 évvel később pedig legördülhet a futószalagról az első természetes anyagból álló elektromos bio-autó, amelyben a „bio” előtag elsősorban a kendert foglalja magába.

„A Kestrel, egy háromajtós kisautó, kender összetevője olyan erős mint az üvegszál a hajókban, ugyanakkor rendkívül könnyű” – állítja Nathan Armstrong a Kestrel gyártójának, a Motive industries-nak az elnöke. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint például az, hogy egy hasonló méretű autó átlagosan 1,7 tonna míg a Kestrel 600 kilogrammal kevesebb akkumulátorral együtt. Mindez növelheti az elektromos autók iránti keresletet is, mivel a könnyű súlyú járműben az energiahatékonyság 30%-kal is nőhet.

Hogy az anyagot rugalmassá és könnyűvé tegyék, a kender szárát összefésülik és egy összetett takaróba állítják össze, amelyet polimer gyantába mártanak. Ennek a módszernek köszönhetően a szerves anyag a versenyautókban található szénszálakhoz válik hasonlóvá, amelyek szintén rendkívül rugalmasak.

A kender rendkívül gyors növekedésű és olcsó, amelynek eredményeként a Kestrel gyártási ára kb. 25 000 dollár (kb. 5 millió Ft) lesz. A prototípus építése lassan befejeződik és a gyártó reményei szerint 2012-ben megindulhat a bioautó tömegesebb termelése is.

Forrás: Popsci

Most szólj hozzá!

Kövess!