Demokrácia, multik, választás

2011. március 2. | | KultDivi
Annie Leonard új filmje megérkezett

A Tárgyaink Történetének alkotója, az elismert Annie Leonard március 1-én mutatta be legújabb alkotását, a Citizens United kontra Szövetségi Választási Bizottságot (FEC) (Story of Citizens United vs. FEC) . A legújabb animációs mű a globális folyamatok irányítóiról, a nagyvállalatokról kívánja fellebbenteni a fátylat és a problémák velejébe látni.

A legújabb alkotást a 2010-es amerikai egyesült államokbeli legfelsőbb bírósági döntés inspirálta, amely jóváhagyta, hogy a vállalatok korlátlanul pumpálhassanak hatalmas mennyiségű összegeket a választási kampányokba. A döntés komoly ellenérzést váltott ki és azt eredményezte, hogy az amerikai állampolgárok hite a kormányok és a jogalkotók hitelességében csak még tovább romlott. Ugyanakkor a kisfilm azt is jól bemutatja, hogy elsősorban nem a politikusokkal van probléma, hanem magával a rendszerrel.

A nyolc perces animáció láttatja a probléma hátterét, annak okát, valamint a vállalatok történetét és a botrányos bírósági döntés következményeit. Ezenfelül azonban, fel is szólítja honfitársait arra, hogy küzdjenek meg a demokráciáért és demokratikus jogaik visszaszerzéséért. Leonard szerint a vállalatok eltávolítása a politikai döntéshozásból tömérdek pozitív visszacsatolással is járna, beleértve például a klímatörvények megszületését, az egészségügyi reform teljes véghezvitelét, egy zöldebb gazdaság kidolgozását és biztonságosabb termékek előállítását. Amíg olyan óriáscégek, mint az Exxon, a Dow és a Walmart kontrollálják a politikát és a demokráciát, addig csak a saját érdekeik szerint fognak dönteni. Ezek az érdekek pedig a legtöbb esetben nem egyeznek meg az állampolgárok érdekeivel.

Egy évvel a döntés után máris rengeteg jel utal arra, hogy a legfelsőbb bíróság határozata nem feltétlenül volt helytálló. Több mint 300 millió dollár került a választási kampányok kasszáiba, amely felülmúlta az 1990 óta megtartott választások összköltségvetését, és mindez csak bemelegítés a 2012-es elnökválasztásokhoz.

Leonard új filmje, habár teljesen az amerikai gyakorlatot veszi górcső alá, egy globális folyamatot feszeget, hiszen a nagyvállalatok és érdekeik nyilvánvaló módon minden ország politikáját próbálják meg irányítani. Döntéshozóink azonban egyszerűen meg tudják mutatni, ha ők nem engednek a nagyvállalatok nyomásának, mindössze nyilvánossá kell tenniük a kampányokra befolyt összegeket és azok forrásait.

A feliratos változatot a Diverziti Egyesület jóvoltából láthatjuk.

YouTube előnézeti kép

Forrás: Story of Stuff – Citizens United vs. FEC

 

Most szólj hozzá!

Kövess!