A BP-olajkatasztrófa hatásai egy évvel később

2011. április 20. | | BioDivi

Az amerikai történelem legsúlyosabb olajkatasztrófája egy évvel ezelőtt történt a Mexikói-öböl mélyén egy helytelenül fúrt olajkútból kiszabaduló metángáz-buborék miatt. Hatása most is érződik, annak ellenére, hogy a BP kútját 87 nappal később véglegesen elzárták.

Lássunk néhány sarkalatos tényt a katasztrófa méretéről és terjedelméről!

Mi történt?

A BP dolgozói 2010. április 20-án egy feltáró kút tömítésén dolgoztak 1500 méter mélyen, 80 km-re a luisianai partoktól, amikor hatalmas robbanás rázta meg a Deepwater Horizon fúrótornyot, 11 munkás életét kioltva.

A fúrótorony két napra rá elsüllyedt és az olaj kizúdult a kitörésgátló csapdájába esett felszállócsövön.

A szivárgás megállításának egyetlen biztos lehetőségét egy mentesítő kút fúrása jelentette, ami három hónapig is eltarthat.

A BP sietett gyorsabb megoldást találni, így közel 48 ezer olajszennyeződés-eltakarítót szervezett, több mint 6900 vízi járművet alkalmazott, hogy összegyűjtse az olajat, és több mint 4 millió méter határoló gyűrűt fektetett a vízre.

Mekkora volt?

Mire július 15-én több sikertelen próbálkozás után az olajkút nyílását végre befedték, 4,9 millió hordó (780 millió liter) olaj ömlött ki a megsérült kútból.

Ez közel 19-szerese az 1989-ben az Exxon Waldez tankhajóból kiömlő olajnak, ami komoly amerikai törvénymódosításokhoz vezetett, és amit csak az 1910-es kaliforniai olajkatasztrófa és az 1991-ben az Öbölháború alatt az iraki csapatok által szándékosan a Perzsa öbölbe öntött olaj mennyisége múlnak felül.

Ennyi olaj amúgy elegendő 312 olimpiai méretű úszómedence feltöltésére.

Mennyibe került?

A BP 40,9 milliárd dollárt költött a katasztrófa kapcsán és figyelmeztette részvényeseit, hogy nem tudja pontosan megbecsülni a jövőbeni kötelezettségeit.

Ebből az összegből 13,6 milliárdot költött a szennyeződés eltakarítására.

A BP létrehozott egy 20 millió dolláros vagyonkezelői alapot, hogy a halászok és a katasztrófa érintettjeinek kártérítési igényeit fedezni tudja, de éves jelentésében azt mondta, nem tudja megbecsülni, hogy végül mennyit kell kifizetnie.

Az energiaóriás az amerikai kormánytól további súlyos bírságokra és büntetésekre számíthat és felelős a természeti erőforrásokban esett károk helyreállításában.

A BP reméli, hogy sikerül a költségek jelentős részét visszanyernie a kút tulajdonosi partnereitől, valamint alvállalkozóitól, a fúrótornyot üzemeltető Transoceantől és a hibás betonozási munkálatokért felelős Halliburtontől.

Hova tűnt az olaj?

A kútfejből kiszökő olaj durván 17%-át a felszínre szivattyúzták, ahol vagy elégették, vagy az ott várakozó vízi járművekbe pumpálták át.

A maradék 4,1 millió hordó olaj zöme a Mexikói-öbölben maradt vagy a 975 kilométer hosszú Texastól Floridáig tartó partszakaszra mosódott ki. Louisiana törékeny tengerparti vizes élőhelye volt az egyik legolajosabb terület.

Azonban a több száz mérföldre kiterjedt hatalmas olajfoltok rövidesen kezdtek eltűnni, miután az olajkutat elzárták.

A közel 7,5 millió liter kémiai oldószer ellentmondásos használata körülbelül az olaj 16%-át bontotta el a szövetségi vizsgálat megállapítása szerint.

Újabb 13% bomlott le természetes úton – amit a hullámok vagy a gáz és nyomás végzett el, amikor kilövellt a kútfejből -, és további 23% párolgott el vagy oldódott fel egy novemberi sajtóközlemény szerint.

Mindössze 3% olajat fölöztek le a víz felszínéről és úgy 8%-ot tüntettek el irányított égetéssel.

A nyersolajjal táplálkozó mikrobák nagy szerepet játszottak az olaj lebontásában.

Tisztító munkások jelenleg is takarítják a partvonalat 380 km-en. Főleg azzal az üledékkel keveredett olajjal foglalkoznak, ami bekerült a szörf övezetekre, valamint a mocsarak alapos tisztító munkálatait végzik.

Azt tervezik, hogy visszatérnek egy 480 km-re szakaszra miután vége a fészekrakásnak és a turista szezonnak, majd november után, ahogy vége a hurrikán szezonnak, ellenőrzik a teljes partvonalat.

Forrás: AFP

Most szólj hozzá!

Kövess!