A műanyagkor gyermekei

2011. április 22. | | KultDivi

Ma, a Föld Napján debütál a mozikban a Földünk, a műanyag bolygó című dokumentumfilm. Mi lenne, ha kiderülne, hogy a levegő rákkeltő? Csak legyintenénk, hisz nem tudunk nélküle élni. Hasonló a helyzet a műanyaggal, azzal a különbséggel, hogy sok fajtája bizonyítottan egészségkárosító. Nehéz dolog a témáról szórakoztatóan és mégis kissé elmélyülten beszélni.

Werner Boote tényfeltáró dokumentumfilmje mégis kísérletet tesz arra, hogy felhívja a figyelmünket a műanyag jelenlétére életünk minden területén. Nem csak hétköznapi tárgyaink alapanyaga, hanem az ipar, az egészségügy területének is meghatározó tényezője. Rohamos elterjedésével, mindennapos használatával egy időben a kritikai hozzáállás is megszűnt a felhasználókban. Igazából senki sem tudja, pontosan milyen hozzávalókból, milyen technikákkal készítik, továbbá, hogy milyen hatással van környezetünkre, úgy globális, mint személyes szinten.

A tényfeltáró riportok mellett humoros animációk demonstrálják a kémiai folyamatokat, a betegségek kialakulását, a személyes vonatkozásokat pedig archív felvételek teszik közvetlenebbé. Könnyed hangvételű, de provokatív jellegű kortárs alkotást láthatunk, amely nem tanítani, demonstrálni akar, hanem sokkal inkább dialógust kezdeményezni a műanyagkor gyermekei között.

A film országos premierje a Föld Napja előtt egy nappal volt a Corvinus (Közgáz) Egyetemen a rendező jelenlétében. A közvetlen modorú filmkészítővel nekünk is lehetőségünk nyílt beszélgetni a film után. Erről hamarosan be is számolunk!

YouTube előnézeti kép

A 95 perces német-osztrák dokumentumfilmet az Anjou Lafayette forgalmazza hazánkban. Mint elkötelezett filmforgalmazó ezzel folytatják tavaly indított sorozatukat, mely során a közös jövőnket érintő alkotásokat hozzák Magyarországra. Jövőre ez a tavaly bemutatott Vigyázat ehető – a francia bioforradalom rendezőjének, Jean-Paul Jaudnak az új dokumentumfilmje lesz, a Severn – gyermekeink hangja, ami a biológia sokféleség megőrzésére ösztönöz minket.

Most szólj hozzá!

Kövess!