Lehet a szegény ember környezettudatos?

2011. május 18. | | Zöld újságíró
5 votes, average: 2,40 out of 55 votes, average: 2,40 out of 55 votes, average: 2,40 out of 55 votes, average: 2,40 out of 55 votes, average: 2,40 out of 5 (5 szavazat, átlag: 2,40 / 5)
A szavazás lezárult.
Loading...

A környezettudatosságot sokan „úri huncutságnak” tartják. Be kell vallani, bizony a mai világban, ahol mindent a pénz mozgat, bizony a környezetbarát technológiáknak megkérik az árát. Hiába mondják a televízióban, a rádióban, de még az óriásplakátokon is, hogy szereljünk fel napkollektort, szigeteljünk, cseréljünk nyílászárót. A hétköznapi ember számára ez nagyon sokszor vágyálom marad. Egyszerűen túl drága. Pedig a környezettudatosság alapvetően nem pénzkérdés.

Mit is jelent maga a szó? A Zöldmúzeum oldalán találtam rá a legpontosabb, legérthetőbb válaszra: „A környezettudatosság olyan cselekmények sorozata, amelyek a környezet, az élőhelyek, a sokféleség védelmében vállalt tudatos felelősségvállalást tartják nem előtt.” Tehát ha megváltoztatjuk egy-egy berögzült szokásunkat, méghozzá a környezeti szempontokat figyelembe véve, akkor környezettudatosak vagyunk. Figyelem! Az nem számít, ha egy akciónapon nagy nehezen rávesszük magunkat, hogy tömegközlekedéssel menjünk dolgozni kocsi helyett. Csak akkor, ha ezt munkanapok 99%-án ugyanígy teszünk.

Persze, ha csak legyintünk, hogy „már megint mi újat találtak ki, amiből pénzt lehet csinálni”, akkor nem igazán értettük meg a lényeget. Ugyanis a környezet védelme tulajdonképpen a pénztárcánknak is jót tesz. Igaz a mondás, hogy sok kicsi sokra megy. Kicsiben pedig mindent könnyebb elkezdeni. Annyi tippet találhatunk a világhálón, hogy ha el akarjuk kezdeni, elkap minket a bőség zavara. Holott egyszerű. Csak el kell kezdeni, utána már megy magától. Én a Tudatos Vásárlók 12 pontját választottam ki. Nézzük, milyen eredménnyel!

1. A pénzeddel szavazol!

Így igaz. Az a bolt marad életben, ott lesz a legtöbb termék, ahol vásárolnak. Sokan azt hiszik, hogy a hiperekben olcsóbb a vásárlás. Holott nem így van. Csupán nem számítják bele az oda-vissza autózáshoz elhasznált benzin árát! Ha belegondolunk, hogy mennyit fogyaszt a kocsi ezen idő alatt, máris megéri lemenni a sarki boltba. Így még időnk is több marad, ráadásul megspóroljuk a mérgelődést a várostól messze lakóként viselkedő embertársaink miatt.

2. A szemét a legdrágább!

Hát igen, ez nyilvánvaló. Fizetünk, amikor megvesszük, fizetünk, amikor hazavisszük, és fizetünk, hogy elszállítsák. Unokáink meg az egészségükkel fognak fizetni, míg eltüntetik. Végignézve a joghurtok választékát, érdekes dologra jöttem rá. A nagy dobozos kiszerelésben 120-200 forinttal olcsóbb a kedvenc joghurtjaim adagja, mint ha kis, különálló dobozokban venném meg. Vajon miért? A szemét miatt. Három adag joghurthoz kétszer annyi csomagolóanyag kell. De ez könnyen kiküszöbölhető. Én is le tudom zárni a poharat egy fedővel a következő étkezésig, egy családban azonban még egyszerűbb. Ki kell adagolni poharakba a joghurtot. Jobban néz ki és jobban is fog ízleni.

3. Cetli

Ebben az esetben elvéreztem. Becsülettel összeírtam, mire van szükségem. A felesleges dolgokat ki is húztam. Összehasonlítottam az árakat. Felszerelkeztem egy szatyorral, és elmentem a boltba. A cédulát meg otthon felejtettem. Szerencsére emlékeztem rá, mit is akartam venni. A bevásárlólista óvó hatása azonban kitartott, semmi másnak nem csábultam el!

4. Helyben

Ha csak tehetjük, vásároljunk helyi élelmiszereket. Persze, hogy a narancs és a banán nem érik meg nálunk, de az alma igen. A piacon az árakat összehasonlítva körülbelül 100 forintos különbség van az alma javára. Ráadásul nem dobjuk el a felét, és sokkal frissebb, finomabb, mint a több ezer kilométerről ideszállított, utóérlelt déligyümölcsök. Változatosan el is készíthető, ha esetleg már nincs kedvünk elropogtatni, vagy a túl nagy mennyiségben vásárolt alma elkezd romlani.

5. Mennyi műanyagot viszel haza?

Kis szatyor, nagy szatyor és kerek szatyor, füles, meg a lyukas szatyor. Szerencsére a nagyáruházakban már fizetni kell értük. Bár a barátnőm kiszámolta, hogy olcsóbb, ha a szemetesét az egyik multi reklámszatyrával béleli ki, mint szemeteszacskóval… De azért jobb, ha nem fogadjuk el. A minősége elég silány, gyakran hazáig sem bírja a belepakolt holmit. Utána meg dobjuk ki a szemétbe. Mi itt ugyan messze vagyunk a tengertől, de nagy probléma, hogy a műanyag szatyrokat a vizekbe sodorja a szél. A tengeri állatok ugyanis medúzának hiszik, és megeszik, majd belepusztulnak. Sok csinos vászonszatyor kapható, én is beszereztem párat. Meg utána még párat, mert anyuék lenyúlták az összeset.

6. Keresd az eredetit!

Ne vegyünk túlságosan feldolgozott élelmiszert. A finomított cukrokból, szénhidrátokból készülő, mesterséges aromákkal és színezékekkel telenyomott élelmiszerek nem egészségesek. De ez nálunk nem nagy gond. Energiaitalokat nem iszunk, és kész teákat is csak ritkán veszünk. Egyszerűbb a flakonokat házilag készítettel újratölteni, na meg olcsóbb is. Reggel egyszerűen egy kancsóval többet készít az ember, nem nagy időveszteség.

7. Olvasd el a címkéket!

Vigyázat! A külföldi zöldségek ma már titkos ügynök módjára hatolnak be a boltokba. A külalak becsapós! Nem biztos, hogy a fokhagyma itthonról került a polcokra. A boltban érdemes megnézni, hogy az adott krumpli, fokhagyma, paprika honnét is származik. Nem minden esetben itthoni gazdától. Találkoztam már kínai karfiollal, brazil földieperrel és török cukkínivel is. Tulajdonképpen nincs kifogásom a nemzetközi barátkozás ellen, de vajon miért kell ideutaztatni repülőgéppel a világ másik feléről, amikor itthon is megterem? Különösen, hogy azért hozzánk is eljutnak az ottani éhezésről szóló hírek.

8. Erőszakmentes szépség

Ez a pont az állatkísérletek ellen íródott. De bizony egy boltban sem találtam olyan címkét a samponokon, vagy szappanokon, hogy nem tesztelték őket állatokon. Az egyik katalógusos kozmetikai cég ugyan nagy gondot fordít erre, csak az árait nem a kis pénztárcájúaknak találták ki. Így csak reménykedni tudok, hogy a hazai gyártású tisztálkodószerek egyikével sem öltek meg kutyákat. Bár valószínű, hogy a karácsonyi vásárban vett kézi gyártású szappannal nem kínoztak nyulakat.

9. Tartós használat!

Ez az igazi! Ne vegyünk eldobhatót. De hogyan? Végül ez sem bizonyult bonyolultnak. Kaptam ajándékba egy literes tejesüveget anyukámtól (cserébe a szatyrokért), azóta azzal járok a piacra. A tejesbácsi egy hűtött tartályból, csapon át engedi ki a tejet az üvegbe. Friss, gyors és higiénikus. Nem is kell hiperpasztőrizálni. Meg egy százassal olcsóbb. Egyébként, ha belegondolunk, a turkálóból való öltözködés ugyanez a kategória. Tartósan használjuk azt a ruhát, amit más kidobott volna a szemétbe.

10. Frisset vegyünk – ha csak tehetjük

Minél kevésbé feldolgozott az élelmiszer, annál környezetbarátabb. Meg olcsóbb. Egy hat személyes spenótkrém leveshez a hozzávalók 300 forintból kijöttek. Finomabb volt, mint a zacskós, sokkal. Érdemes feltúrni a világhálót egyszerű receptek után. Rengeteg van, és finomabbnál finomabb ételeket varázsolhatunk az asztalra. Azért csak óvatosan! A főzés szenvedéllyé válhat, aminek családunk issza meg a levét. Különösen a derékkörfogatuk növekedésével.

11. Helyi termékeket vegyél

Kicsit összezavart először ez a pont. Ha a piacon vásárolok vajon miért fontos, hogy helyi is legyen a termék? A kulcs a távolságban keresendő. Minél messzebb termelik meg, annál többet kell szállítani. Az utaztatás nemcsak sok üzemanyagba kerül, de jócskán meg is emeli a termékek árát. Ráadásul, ha több a szállítási költség, vajon mennyit kaphat érte az adott cikkért a termelő? Borzalmas adat, de ha valahol megiszol egy kávét 300 forintért, abból a legjobb esetben csak 9 forint jut a termelőnek. A többi a közvetítők haszna. A kávét ugyan nem tudják megtermelni a hazai agráriumban, de ha őstermelőtől vásárolunk, akkor kikerülhetőek a fölösleges körök, és nekünk is olcsóbb, meg a termelő is megél.

12. Nem mindegy!

Van az úgy, hogy valami akkor sem kapható környezetbarát kiszerelésben, ha végiggyalogoljuk az össze boltot. De törekedni lehet a legkevésbé környezetszennyező választásra. Tipikusan ilyen termék a fogkrém. Szükségünk van rá, és ugyan sok mindent előállíthatunk házilag, ezt meg kell venni. Nem mindegy azonban, hogyan. Már a csomagolás nagysága is elgondolkodtató, mert kaphatóak ujjnyi nagyságtól elkezdve a családi méretekig. Értelemszerűen a nagyobbat kell választani, ha spórolni akarunk a kukatartalommal. De ott a másik dilemma: a tubust kartondobozba, majd fóliába csomagolják, és még négyet össze is ragasztanak belőle! Hagyjuk ott. A boltok saját márkás termékeinek minősége ugyanolyan jó – a fogorvosom szerint legalábbis. Nyugodtan nyúljunk hát a pucér tubusokért a polcon.

Írta: Hegyi Judit

Most szólj hozzá!

Kövess!