Május 22 a Biológiai Sokféleség Világnapja

2011. május 22. | | BioDivi, Hírek

A Biológiai Sokféleség Világnapját az egész világ ünnepli, és minderre bőven van is okunk. A biológiai sokszínűség lát el bennünket olyan ökoszisztémabeli szolgáltatásokkal, mint pl. alapanyagok, víztisztítás, talaj-, szén- és oxigénkörforgás, klímaváltozás hatásainak mérséklése, szabadidő, kultúra, stb. A biológiai sokféleség az emberiség alapjait rakta le és nélküle mi sem léteznénk, ennek ellenére mégis hagyjuk, hogy napról napra fogyatkozzon. A fajok száma a normális mérték 1000-10000-szeresével zuhan, mindenekelőtt a káros emberi tevékenységek hatására. Ennek eredményeként naponta közel 80 faj hal ki, aminek következtében évtizedeken belül a jelenlegi élővilág fele elpusztulhat.

Ezt felismerve, 1993-ban az Egyesült Nemzetek Szervezete kihirdeti a Biológiai Sokféleség Világnapját, ami először december 29-re datálható. A későbbiekben a nap áttevődik május 22-re, az 1992-es Riói Egyezmény elfogadásának napjára.

Az idén a világnap az erdőkre koncentrál az Erdők Nemzetközi Éve égisze alatt. Ban Ki-moon, ENSZ főtitkár üzenete a 2011-es Biológiai Sokféleség Világnap alkalmából azt sugalmazza, hogy habár hatalmas mennyiségű előnyre és javakra teszünk szert az erdők által, pusztulásuk ennek dacára hatalmas méreteket ölt.

“Az erdők által szolgáltatott javak kárpótolhatatlanok: az erdők tisztítják és raktározzák vizeinket, stabilizálják a talajt, otthont adnak a biológiai sokféleségnek, miközben szabályozzák a klímaváltozásért felelős üvegházhatású gázokat is. Ezért az idei világnap az erdők megmentésének szükségességére és a sürgős lépésekre irányítja a figyelmet.”

Edward Norton elismert amerikai színész és az ENSZ nagykövete hozzáteszi: “Megzavarjuk a természetes rendszerek működését, amely a mi életünkre is komoly kihatással lesz”.

A felismerés már megszületett, innentől kezdve lépésekre van szükség minden szinten. De ne csak a kormányoktól és nemzetközi szervezetektől várjuk el, hogy megváltoztassák értékrendszerünket és világképünket – legalább ezen a napon mi magunk is gondolkozzunk el, hogy milyen apró lépéseket vállalunk azért, hogy megállítsuk a fajok és élőhelyek pusztulását.

Mindebben segítségünkre lehet Edward Norton tolmácsolásában Yann Arthus-Bertrand, az Otthonunk (Home) készítőjének új filmje az erdőkről, magyar felirattal a Diverziti Egyesület jóvoltából.

YouTube előnézeti kép

Forrás: UN News Centre

Most szólj hozzá!

Kövess!