Az erdő szolgáltatásai

2011. szeptember 2. | | BioDivi, Erdők Éve

Árvízvédelem

Az erdők védenek az árvizek ellen is. Habár az erdő lefedettség észrevehetően nem csökkenti a nagy viharok kialakulásának lehetőségét, de szerepet játszanak az árvízvédelemben, és az árvízkárok csökkentésé.

A mangrove erdők természetes előfordulási helyei az árapály zónák, a partvonalak, és a delta torkolatok a trópusi területeken. Megfelelő területek a halak és rákok tenyésztéséhez és egy ütköző a part menti veszélyek ellen, mint például a viharok, ciklonok, szél és hullámok. Bizonyítékok vannak arra, hogy Srí Lankán és Thaiföldön a 2004-es cunami után kevesebb ember veszett oda az olyan térségekben, ahol mangrove erdők és más épségben meghagyott part menti erdők voltak. 2008 májusában Myanmarban bebizonyosodott, hogy a mangrove erdők irtása hozzájárul a hurrikán okozta veszteségekhez, főleg az Irrawady-deltánál, ahol a mangrove erdők több, mint felét kiirtották.

Mikroklíma

Az erdős területek mikroklímája egy kritikus pontja a piacra szánt növények termesztésének. Kelet-Afrikában teát termesztenek az erdők szomszédos területein, ahol az adottságok kedvezőek az állandó páratartalomnak, 10-30oC-os léghőmérsékletnek, és a 16-25oC-os talajhőmérsékletnek köszönhetően. A magas páratartalom ezekben az erdőkben összefüggésben áll a víz melegedésének változásával a magas nappali és éjszakai hőmérséklet ingadozásának köszönhetően és az alacsonyabban fekvő területeken a fagy kialakulásának esélyével.

A szumátrai Kerinci-Seblat Nemzeti Park az egyik legalkalmasabb hely a világon a fahéjtermesztésre a viszonylag hideg klímának és a vulkanikus talajnak köszönhetően.

Ezek a példák is hűen tükrözik, hogy az emberek és a termelés is mennyire függnek az erdőktől. És az egyik legfontosabb, hogy folyamatosan biztosítja ezeket a szolgáltatásokat, ami hosszú ideig magától értetődő volt. A gazdasági értékeléseknél már fejlődés mutatkozik a tekintetben, hogy ezeket az előnyöket is beleszámítják a költség-haszon számításokba, amely hozzájárul az erdők védelmének megőrzéséhez.

Forrás: UNEP et al. 2009. Vital Forest Graphics

Kép: zastavki.com

Most szólj hozzá!

Kövess!