Klímaváltozás és az erdők – költözik az erdő?

2011. szeptember 4. | | BioDivi, Erdők Éve

Az erdők kulcsszerepet játszanak a természet és az ökoszisztémájuk közötti széles kapcsolatban. Az erdők jólétére drámai hatással van a klímaváltozás. Például a legutóbbi felmérések szerint a klíma változása azt fogja eredményezni, hogy a világ ökoszisztémája, beleértve az összes erdőt is, több szén-dioxidot fog kibocsátani, mint amennyit elnyelni képes.

Az elmúlt 30 évben a világ jelentős hőmérséklet emelkedést tapasztalt, különösképp az északi féltekén. Eközben több éghajlati modellt is felvázoltak növekvő csapadékkal egyes helyeken, extrém szárazság és forró hőség más térségekben. Ezeknek az eseményeknek komoly hatása van az erdőkre. A növekvő hőmérséklet több élő egyedet költözésre késztet a hidegebb térségek felé, míg helyettük újak érkeznek. Ebben a változásban minden faj részt vesz, a növényeket is beleértve. Egyes fajok magasabban fekvő területeket keresnek, míg mások a sarkok felé indulnak. A mérsékelt övben a növény-és fafajták 25 és 40 km közötti távolságot képesek vándorolni egy évszázad alatt természetes körülmények között. Ha például 3oC hőmérséklet-változás következik be egy évszázadon belül egy térségben, a helyzet egy ilyen területen drámai változáson megy keresztül, az ökológiai övek több 100km-rel is eltolódhatnak (Jouzel and Debroise 2007.).

Az elmúlt pár évtizedben a tudósok megfigyelték a változás első jeleit az északi féltekén, és úgy tűnik, hogy a hőmérséklet-emelkedés kapcsolatban áll a klímaváltozással. Különböző tanulmányok kimutatták, hogy számos madár, fa, cserje, és lágyszárú növény átlag 6 kilométert vándorolt minden évtizedben, vagy 1-4 méterrel magasabb helyet keresett. Botanikusok azt is megfigyelték, hogy több fa és növény korábban kezd virágozni – átlag 2 nap változás évtizedenként -, ami nagyobb veszélyt jelent a rügyek számára a kései fagyok miatt

A kissé növekvő hőmérséklet és a légkörben felgyülemlő magasabb szén-dioxid szint miatt felgyorsul az erdei fajok növekedési üteme. Becslések szerint az erdő produktivitása 15%-al nőtt a 20. század kezdete óta. Sőt a szén-dioxid talajba kerülése, a növekvő nitrogén szint, és a magasabb talajnedvesség, mind hozzájárultak a növekvő produktivitáshoz az erdőknél az utóbbi évszázadban.

A szénkörforgás változása 1860-hoz képest (UNEP et al. 2009)

Fajok eltűnése

Paradoxon, de míg a növekvő CO2 szint és más tényezők az erdők növekedését eredményezik egyes helyeken, addig a jelenlegi környezeti helyzet azt mutatja, hogy a klímaváltozás az erdők erős romlásához és számos faj eltűnéséhez vezethet. Az Amazóniában végzett felmérés azt mutatja, hogy a 193 vizsgált növényfaj 43%-a 2095-re valószínűleg eltűnik, mivel a klímaváltozás teljesen átalakítja az élőhelyüket. A globális felmelegedés az erdőtüzek gyakoriságát is növeli, ahogy ezt napjainkban láthattuk Oroszországban, Dél- Európában, és Kaliforniában. Egy friss tanulmány szerint az átlaghőmérséklet 2 oC-os emelkedése azt okozza, hogy Oroszországban 1,5-2szer annyi erdőtűz fordulhat elő, mint napjainkban.

Növényfajok becsült kihalási mértéke 2000-2050 (UNEP et al. 2009)

Az időjárás változékonysága a növények termékenységére is hatással van. A 2003-as hőhullám idején Európában a növények termékenysége 30%-kal esett vissza. Másfelől az enyhe tél több betegséget és kártevőt eredményez. Az 1960as évektől bekövetkező folyamatos enyhe telek Kanadában a fenyőbogarak elszaporodását segítették, amely több mint 13 millió hektáron okozott károkat.

A klímaváltozás, közvetlen fizikai hatásai mellett, úgy mint az aszályok, viharok, tüzek és rovarok mellett, az erdő termékenységére is hatással van. Emberek milliói függnek az erdőtől, és az erdei fákból előállított termékektől, sőt sok ember teljes megélhetése függ az erdőktől, így a klímaváltozás rájuk is hatással van.

Forrás: UNEP et al. 2009. Vital Forest Graphics

Kép: theroadtothehorizon.org

Hozzászólások

  1. oroszlajos szerint:

    A klimaváltozas hoz milyen fa telepitése ajánlott

  2. oroszlajos szerint:

    Az akácerdőnek van e e esély aklimaváltozáshoz való alkalmazkodás hoz

  3. Orosz Lajos szerint:

    Az uj világ szemléletről mikor lehet,konkrétan gondolkozni.Az ujszemléletet definiálta márvalak? S ha igen ez hol látható ?

Most szólj hozzá!

Kövess!