Tömeges heringpusztulás Norvégiában

2012. január 3. | | BioDivi

Óriási mennyiségű, becslések szerint 10-20 tonna döglött heringet mosott ki a víz szilveszter reggel Troms partjaira, olvasható a norvég Dagbladet napilapban. Tromso Norvégia kilencedik legnépesebb városa. Melegebb mint a legtöbb ugyanezen szélességi fokon fekvő település, köszönhetően a Golf áramlat melegítő hatásának. Különböző elméletek láttak napvilágot, de senki sem tudja biztosra, mi is történt Nordreisa község népszerű kirándulóhelyén.

A döglött halak tetemére Jan-Petter Jorgensen (44) bukkant, mikor Molly kutyáját sétáltatta a parton. A helybeliek szeirnt a 80-as években már történt hasonló eset és egyes feltételezések szerint a hegyfok mögött a tengerbe ömlő folyónak köze lehet a tömeges halpusztuláshoz. Lehet, hogy a halak oxigénszegény környezetben rekedtek és aztán a friss vízben megfulladtak. Jorgensen 100-150 grammosnak saccolja a halakat, és olyan 20 tonnát tehetnek ki együtt. Most azért aggódik, hogy mi fog történni, ha senki sem jön eltakarítani a haltetemeket.

Nem ez az egyedüli tömeges rejtélyes elhalálozás újévkor. Vasárnap 200 fekete rigó hullott le az égből Arkansas városban, amik a legújabb vizsgálatok szerint tüzijáték áldozatai lehettek. Múlt hónapban pedig 25 döglött lovat találtak New Englandben, Glenn Innes közelében.

Most szólj hozzá!

Kövess!