Energiatalálkozóra tart a legnagyobb napelemes hajó

2012. január 4. | | TechDivi

48 ezer kilométer megtétele után január közepéig Katar fővárosában pihen a Planet Solar, hogy onnan induljon tovább az Abu Dhabiban megrendezésre kerülő jövőbeli energiák világtalálkozójára. A csúcstalálkozón a különböző országok képviselői vitatják meg az energiahatékonyság és a tiszta technológia kérdéseit.

A 35 méter hosszú és 23 méter széles katamarán 14 hónapja indult Föld körüli útjára Monacóból. 537 négyzetméteres területen fedik napelemek, amik lehetővé teszik, hogy kizárólag napenergiával működjön. A projektet Raphaël Domjan kezdeményezte a svájci Yverdon-les-Bains régióban. Ugyanebben a térségben fejlesztik a Solar Impulse nevű repülőgépet is, amely mind nappal, mind éjjel napenergiával működne.

Ahogy a hivatalos honlapjukon olvasható: “Ezzel a projekttel a PlanetSolar csapata egyrészt azt szeretné bizonyítani, hogy a napenergián alapuló technológia megbízható és hatékony. Másrészt szeretne lendületet adni újabb megújuló energiák kutatásához (…) Bolygónk megőrzése és védelme a napenergia fejlesztése révén, az energiahatékonyság és a környezetbarát közlekedés állnak a projekt középpontjában.”

Annak ellenére, hogy a megújuló energiák fellendülése már több napenergiával működő hajót eredményezett, ez a hajó azzal tűnik ki, hogy mind közül a legnagyobb, továbbá a maga nemében az első, mely megkerüli a Földet.

Most szólj hozzá!

Kövess!