Halak eltűnőben

2012. május 23. | | Hírek, KultDivi

Immár hagyomány, hogy a Diverziti Egyesület és a Greenpeace közös filmestet szervez a Biológiai Sokféleség Napja alkalmából. Idén, május 21-én, “Az utolsó fogás” (The End of the Line) című dokumentumfilmet mutattuk be először hazánkban, magyar nyelvű felirattal. Az eseménynek a Francia Intézet adott otthont. A filmre azért esett a választásunk, mert 2012-ben a világnap fő témája az óceánok volt.

A Francia Intézet nyitóbeszéde után Rodics Katalin, a Greenpeace Közös Halászati Politika koordinátora vezette fel a filmet. Katalin megdöbbentő tényeket közölt számunkra óceánjaink helyzetéről. Megtudtuk, hogy a kritikus tengeri élőhelyek, mint a korallzátonyok, mangrove erdők, tengeri füves területek 35%-át tönkretettük. Mivel a Közös Halászati Politika sokak számára ismeretlen fogalom, Katalin ezért arra is rávilágított, hogy a tengeri halászat nem is olyan tőlünk távol zajló cselekmény, ugyanis az Unió az adófizetők pénzéből finanszírozza azokat az óriás méretű halászhajókat, amelyek kirabolják az európai és a távolabbi területek vizeit is.

Az utolsó fogás egy olyan területet jár körül, amelyről a magyar lakosság nem sok információhoz jut hozzá. A filmben ugyanis Charles Clover újságíró annak jár utána, hogy az ipari halászatnak milyen hatása van a tengerek élővilágára, és egyáltalán hova tűntek a halak? A történet végigvezet minket a spanyol vizeken, ahol a kékúszójú tonhalak válnak az almadraba halászok áldozatává, elevezünk Szenegálba, hogy lássuk, milyen helyzetbe kerültek a helyi lakosok a nagy vontatóhálós hajók megjelenése után.

A tájak különbözőek, egy dolog azonban a világ szinte minden pontján azonos: technikailag magasan felszerelt, nagyméretű ipari halászflották fogják ki az összes ehető halat. A világ jelenlegi halászati kapacitása a teljes halállomány négyszeresét képes kifogni. Megdöbbentő adat. Azonban nem ez az egyetlen tény, ami megdöbbenésre ad okot. Az egész film felépítése a hagyományos alapokra épül: „kifogtuk, tönkretettük, ott is kifogtuk, ott is tönkretettük, van megoldás?, nem, ez nem jó, akkor ez?, ez sem, de mégis van!”

Az érdeklődés még a mi várakozásainkat is felülmúlta! Több mint százan voltak kíváncsiak a vetítésre, és többen is jelezték, hogy sajnos az időpont nem volt megfelelő számukra, de ha legközelebb ismét levetítjük a filmet, akkor szeretnének eljönni. Mivel a filmvetítés jogát nem csak egyszeri alkalomra kaptuk meg, ezért élni fogunk ezzel a lehetőséggel! Talán az adhatott okot a nagy érdeklődésre, hogy ebben a témában még nem került terítékre úgymond mozifilm a nagyközönség számára.

Ezért is döntöttünk úgy, hogy a megtekintése után nem is rohanunk haza, hanem beszélgetünk egy kicsit a látottakról. A beszélgetésben partnerünk volt Rodics Katalin és Toma, a halaszat.blog.hu bloggere. A beszélgetés a világnaphoz illően sokszínűre sikeredett, érkeztek hozzászólások a haltenyésztőktől, a Vidékfejlesztési Minisztérium képviselőitől, és sok érdeklődő civiltől is. A téma nagyjából abba az irányba fókuszálódott, hogy láthattuk ugyan a filmben, hogy mit ne együnk, de akkor kíváncsiak lennénk arra, hogy mit lehet! A hazai akvakultúrások még egy rövid prezentációval is gazdagították az estet, amely szerintem a film egyik hiányosságát egészítette ki, vagyis hogy miért jó megoldás a tengeri halak fogyasztása helyett a növényevő édesvízi halak választása.

Az est folyamán petíciókat is volt lehetőség aláírni. Az egyik egy magyar kezdeményezés a célból, hogy vegyék le a cápauszony leves recepteket a magyar receptoldalakról, a másik pedig egy európai kampány, amelyet Hugh-Fearnley Whittingstall, a River Cottage szakácsa indított el. Célja az, hogy véget vessen a pazarló halászatnak, ami Európa vizein folyik, ugyanis a kvótaszabályozások miatt a halászok kénytelenek szelektálni a fogásaik között, és csak az értékesebb példányokat viszik partra, a többi halat pedig egyszerűen visszadobják a tengerbe. Ezek nagy része sajnos nem éli túl ezt a procedúrát. Hugh célja, hogy vessenek véget ennek a pazarlásnak! A két petíciót most is alá lehet írni:

http://www.peticiok.com/vegyek_le_a_capauszony_leves_recepteket_a_magyar_oldalakrol
http://www.fishfight.net/

Most szólj hozzá!

Kövess!