Vért kíván a VAM Design

2012. július 14. | | BioDivi
Ments életet és nézd meg a Bodies2 kiállítást!

A VAM Design Center és a Magyar Vöröskereszt Budapesti Szervezete vasárnap estig várja a véradókat a VAM Design Center Király utcai aulájában. A 18 és 62 év közötti egészséges felnőttek személyi igazolvánnyal, lakcímkártyával és TAJ kártyával jöjjenek, hogy együtt segíthessenek a bajbajutottakon! Aki vért ad, egy kupont kap, mellyel augusztus 19-én vasárnapig bármelyik napon 9-től 20 óráig 50% kedvezménnyel tekintheti meg a világ egyik leglátványosabb kiállítását, a Bodies2-t.

Ma délelőtt én is végigjártam a kilenc termet, s megnéztem a kiállított 15 kínai testet, kétszáznál is több szervet és szervrendszert. Először a csontozatot, utána az izomzatot láttam, majd a belső szerveket, zsigereket tekinthettem meg. Külön termekben szemléltetik a légző- és keringési szerveket, a táplálékcsatorna útját, valamint a húgy- és ivarszerveket. Nem csak a szaporodásról olvashatunk, de az anyaméhben elpusztult különböző nagyságú magzatokat is láthatjuk. Igaz, ezt a termet a gyengébb idegzetűek elkerülhetik ugyanúgy, mint a négy évvel ezelőtti Bodies – A testek című kiállításon.

Nem csak egészséges, de beteg szerveket is láttunk a március elsején megnyílt kiállításon. Nagyra nőtt májat, megrepedt lépet és a dohányzástól, a nikotinfüsttől megfeketedett tüdőt. Ez utóbbi mellett egy nagy műanyag tároló áll, amibe a dohányosok ijedtükben máris beledobhatják cigarettásdobozukat. Remek antireklám a dohánygyáraknak! Igaz, a Marlborót sokáig reklámozó színész is tüdőrákban halt meg!

Izgalmas, inspiráló, tanulságos a Bodies Revealed (Feltárt testek). Lehetővé teszi, hogy elmélyedhessünk az emberi test csodájában. Bár a kiállítás rengeteg új, tudományos igényű információval szolgál, mégis élményt jelent minden korosztály számára. Célja, hogy pótolja az emberi testtel kapcsolatos tudásunk hiányosságait, és megmutassa mindazt, ami korábban csak az orvosi szakma képviselői számára volt hozzáférhető. A falak között háromdimenziós utazásra indulhatunk az emberi test körül, s végére érve más szemmel tekinthetünk saját testükre.

Testünk a legfontosabb tulajdonunk. Bonyolult és összetett szerkezet, mely sokkal komplexebb, mint bármilyen számítógép vagy szerkentyű, amit az ember napjainkig megalkotott. Sokan nincsenek tisztában azzal, mi tesz minket beteggé, hogyan működünk, mire van szükségünk a túléléshez, mi pusztíthat el és mi újíthat meg bennünket. A tárlat születése a polimeres preparációs eljárásnak köszönhető. Ezzel száraz, szagtalan preparátumokat kapunk, amelyek ellenállnak a természetes bomlásnak, így a tartósított testek és testrészek gyűjteménye elérhetővé válik a nagyközönség számára is.

Az ázsiai testek kiállításáról Az igazi Afrika című fotó- és gyermekrajz kiállításra jutunk, melyen most először tekinthető meg egyben az Afrika feketén fehéren és az Afrika színes élete című fotókiállítások teljes anyaga mellett a magyar és az afrikai gyermekek sok-sok rajza. Az augusztus 31-én, péntekig ingyenesen látogatható tárlat önállóan, a Bodies2 nélkül is végignézhető!

A július 5-i megnyitón kezdetét vette a Nemzetek barátsága című újabb rajzpályázatuk is, mely a Nemzetközi Kulturális Hídprogram következő pillérét képezi. A csereprogram során az elkészült alkotásokat egy kultúrmisszió keretében személyesen juttatják el az afrikai országokba a Fővárosi Állat és Növénykert, a Nemzetközi Kulturális Hídprogram, az Afrika-magyar Egyesület, a crazy4foto.com, a Fiatal Művészek Galériája, a Korszakváltó Művészek Nemzetközi Egyesülete, a VAM Design Center, valamint a Humán Map Intézet segítségével.

Most szólj hozzá!

Kövess!