Az első mesterséges többsejtű

2012. szeptember 28. | | TechDivi

Mesterséges baktériumok már jó ideje éldegélnek mesterséges Petri-csészéikben, de az első, korántsem természetes úton létrejött többsejtű élőlényre sem kell már tovább várnunk. Lássuk, hogy ki is „ő” valójában.

A Harvard és a Caltech tudósainak összefogásából nemrég megszületett az első mesterséges medúza, amely gyakorlatilag egy szilikonvázból áll, amelyet gondos szövettenyésztő-kezek népesítettek be élő szívizomsejtekkel.

Ez azért tűnt célszerűnek, mivel a medúzák hasonló mechanizmussal hajtják előre magukat a körülöttük lévő víz pumpálásával, mint ahogy a szív ellátja pumpafunkcióját.

A teremtmény így arra is lehetőséget biztosít a kutatóknak, hogy az izompumpák működését mélyebben megértsék, ráadásul az állat morfológiája is hasonlatos egy működő emberi szívhez.

A konkrét folyamat során először fel kellett térképezni az élő csalánozók elektrofiziológiai ingerület-átvitelét, illetve a szervezetükben működő szubcelluláris fehérjehálózatokat, majd elkezdődhetett a tényleges munka.

Egy vékony membránra helyezték a gondosan megalkotott szilikon-vázat, amelynek tökéletesen követnie kellet az állatok eredeti alakját, ezek után meg kellett várni, míg a szívizomsejtek teljesen benövik a struktúrák.

Mikor ez megtörtént, a szakemberek természetes életkörülmények közé helyezték a lényt, azaz egy óceánvízzel töltött medencébe engedték.

Már ekkor, kismértékben ugyan, de elkezdtek dolgozni a szívizomsejtek, majd következhetett a fő attrakció: az elektromos ingerlés. A kísérlet nagyszerűen sikerült, hiszen teljesen természetesnek tűnő úszó-és táplálkozó mozgást végzett a teremtmény.

A távolabbi tervek már megszülettek a medúzával kapcsolatosan, nemsokára kap egy kezdetleges idegrendszert és megpróbálják majd rábírni, hogy végezzen irányváltoztatásokat, illetve megforduljon. Kíváncsian várjuk, mi lesz belőle.

Forrás: Sciencecaffe

Most szólj hozzá!

Kövess!