Átadták a Lánchíd Parkot

2012. október 24. | | TechDivi

A Green Sweden/SymbioCity Program keretében az idén a Lánchíd budai hídfőjénél található park újult meg környezettudatos szellemben a svéd összefogás segítségével, valamint Budapest Főváros Önkormányzatának támogatásával. A Lánchíd park Magyarország első Green City által akkreditált közparkja lett.

Mitől zöld/öko a Lánchíd park?

A felújítás lényeges szempontja volt, hogy a régi parkrész értéknövelő felújításán túl a park bekapcsolódjon, részévé váljon a környék védett épített és természeti értékeinek, valamint használatra ösztönző, átgondolt, helyszínre szabott megoldásaival kövesse a környezettudatosságot hangsúlyozó szabadtér-építészeti trendet.

Különös figyelmet fordítottak a víz- és tápanyagkörforgás biztosítására vízáteresztő burkolatok használatával, valamint az épített, burkolt elemek minimalizálásával. Ennek köszönhetően a területen semmi nem gátolja a csapadékvíz természetes körforgását. A fenntartható anyaghasználat szintén kiemelt szempont volt a felújítás során, ugyanis a parkban szinte az összes korábban ott lévő berendezési tárgyat és anyagot újrahasznosítottak vagy a parkon belül újra felhasználtak.

A felújításnak köszönhetően a park nagy részét növényzet borítja, amely az emberi igényekre is reagál: megfelelő árnyas tartózkodó- és pihenőhelyeket is kínál, a gépkocsiforgalom által érintett helyeken a növényzet gondoskodik a zaj- és porszűrésről.

A tervezett tér szerkezete a gyalogosforgalmi kapcsolatokat is rendezi, az átjárhatóságot erősíti. A burkolatok kialakítása is kiemeli a látványpontokat és a vizuális kapcsolatokat, feltárva a dunai látképet és a környék építészeti értékeit. A park olyan jelhagyás, amely nem konkurál a történeti környezettel, hanem egyszerű, modern formavilágával, illeszkedő anyaghasználatával a zöld város, a fenntarthatóság és a környezettudatos városi életforma megnyilvánulása.

Green Sweden/SymbioCity 2012 Program

Svédország Nagykövetsége, a Svéd Kereskedelmi Kirendeltség, valamint a Magyarországon működő svéd vállalatok által támogatott Green Sweden program idei első állomása a budapesti SymbioCity konferencia volt április 25-én, amelynek során a SymbioCity területei közül négyet (energia, információ és kommunikáció, tájtervezés, zöld épületek) emeltek ki és vitattak meg kerekasztal-beszélgetések formájában.

A program második elemeként a 2011-ben megjelent, nagy sikert arató „Ökosodj!” kiadványt 75 000 példányban újranyomtatták és még szélesebb körben terjesztették.

A Green Sweden/SymbioCity Program a Lánchíd park felújításához szükséges nettó 23 millió forintos beruházáshoz a park berendezéseivel, a koncepció kidolgozásával és a környezettudatos tervezéssel járult hozzá.

Most szólj hozzá!

Kövess!