Lebomló mikrochip

2012. november 21. | | TechDivi

Egy massachusetts-i egyetem kutatói szenzációs bejelentést tettek a minap: olyan mikrochipet alkottak, amely bizonyos idő elteltével teljesen lebomlik.

A környezetbarát megoldáson már 2009 óta dolgozott a munkacsoport, s kezdetben biokompatibilis implantátumokat fejlesztettek állatkísérleti célokra. Akkoriban szilikonból készült mérőrendszereket terveztek, amelyekkel kísérleti állatok agyi impulzusait lehetett monitorozni, ezt próbálták minél stabilabbá és a szervezet által befogadhatóbbá tenni. Ekkor született a nagy ötlet: mi volna, ha hernyóselyemmel vonnák be a műszert? Ezáltal jobban tapadna az elérni kívánt agyterülethez, illetve egy idő után elkezdene lebomlani a gazdaszervezetben. Az elgondolás ígéretesnek bizonyult, ám a teljes lebomlás nem következett be, és a szilikonanyag sem váltotta be maradéktalanul a hozzá fűzött reményeket. Ekkor újra ötletelni kezdtek, hogy vajon miből lehetne elkészíteni a chipet annak érdekében, hogy a teljes lebomlás végbemenjen, s végül a magnézium felé fordultak. A legújabb fejlesztésben az elektródok már magnéziumból készültek, amely elem felhasználódik az emberi szervezetben is, a bevonatot pedig selyemmel burkolták be. Az idő során a burok feloldódik, a magnézium pedig felhasználásra kerül. Az, hogy hány réteget alkalmaznak belőle, meghatározza az elektronikai eszköz élettartamát, amely napokat, heteket, hónapokat, akár éveket is jelenthet. A szerkezet belsejében meghagyták a szilikont, ám az itt használt változat mindössze 100 nanométer vastagsággal készült, amelyből 4.5 nanométert veszít naponta biológiai lebomlás során.

A fantasztikus találmány készítői azt rebesgetik, nemsokára bármilyen elektronikus készüléket környezetbaráttá lehet tenni az általuk alkalmazott eljárás segítségével, legyen szó orvosi alkalmazási lehetőségekről, vagy például a szórakoztató elektronikáról.

Forrás: ScienceCaffe

Kép: Wikimedia

Most szólj hozzá!

Kövess!