Újabb cikk a GMO-k hatásairól

2012. november 21. | | BioDivi

A genetikailag módosított organizmusok kérdésköre máig a tudomány legvitatottabb területei közé tartozik, s ez idáig csak néhány országban kapott zöld utat alkalmazhatóságuk. Tény, hogy rengeteg ígéretes eredmény születik a témában, legyen szó például a rák elleni harcról, vagy a neurodegeneratív betegségek gyógyításáról; ám mégis kevesen kételkednek a későbbi, akár halálos szövődmények kialakulásának lehetőségében. A Nature-ben legutóbb megjelent GM-tárgyú cikk most ez utóbbira hoz egy elgondolkodtató példát.

A glifoszfát-tartalmú gyomirtószerek igen szívesen alkalmazott fajták az agráriumban dolgozók körében, épp ezért fontos törekvésnek bizonyult egy herbicid-rezisztens gabonafajta kifejlesztése, méghozzá a genetikai állomány módosítása által. Francia kutatók ilyen GM-búzával etették kísérleti patkányaikat két éven keresztül, amelynek eredményeképpen a kísérlet végére számos tumor keletkezett a szervezetükben, valamint sokan közülük előbb elpusztultak, mint a normál gabonán élő, vagyis kontrolltársaik. A Nature-ben megjelent, részletes tanulmányt rengeteg kritikai észrevétel követte, mondván, hogy csak csoportonként 20-20 állaton vizsgálódtak, illetve hogy olyan patkánytörzset használtak a munka során, amelyben a kor előrehaladtával egyébként is magasabb eséllyel alakulnak ki spontán tumorok.

Tény, ami tény, az ilyen típusú, hosszú távú kísérletek során fontos, hogy legalább 20-20 állat tartozzon a csoportokba nemenként (a karcinogenitással kapcsolatos vizsgálatok kapcsán ajánlott 50-50 állatot kísérletbe vonni), illetve mivel az állatok várható élettartama egyébként is csak pár év, elképzelhető, hogy valóban az öregedéssel összefüggő mutációk vezettek náluk a daganatok létrejöttéhez. Mindazonáltal az is tény, hogy a kontrollcsoportnál jóval kisebb gyakorisággal keletkeztek tumorok, pedig ugyanazon törzs ugyanolyan korú egyedei voltak.

Forrás: ScienceCaffe

Kép: Freedigitalphotos

 

Most szólj hozzá!

Kövess!