Csökkenni látszik a dél-amerikai erdőirtás?

2012. december 10. | | BioDivi

Az átlagos éves amazonas-i erdőirtás mértéke erőteljesen csökkenni látszik a 2000-es évek második felében, legalábbis egy nemrégiben kiadott riport szerint, amely a térség erdőborítottságát és az erdőirtás okát vizsgálta. A 11 latin amerikai szervezet tolmácsolásában készült jelentés szerint mialatt a brazíliai amazonas-i esőerdők irtása jelentős csökkenést mutatott, más régióbeli országok is hasonló adatot produkáltak.

Az adatok a legnagyobb visszaesést Suriname állam területén mutatják, ahol az erdőirtás 80%-kal mérséklődött 2000-hez képest. Brazíliában mindez 61%-kal, Venezuelában 46%-kal míg Ecuadorban 18%-kal csökkent. Területi szinten Brazília tapasztalta a legnagyobb csökkenést, mivel ott az erdőirtásnak áldozatul esett területek közel 140.000 km2-ről kb. 55.000 km2-re estek vissza.

Azonban akadtak itt is kivételek és Peru, Kolumbia és Francia Guyana területén továbbra is növekedett az erdők pusztulásának aránya.

Összességében, az erdőirtás egész Amazóniát tekintve 53 %-kal csökkent 2000 és 2010 között. Továbbá, az őslakos területek kiterjedése a védett területekkel egyetemben szintén nőtt az elmúlt évtizedben.

Azonban a remek eredményeket beárnyékolják azok az adatok, amelyek azt mutatják, hogy az infrastruktúra projektek milyen nyomást gyakorolnak a területekre. Az erdőn áthaladó utak száma egyre növekszik, hogy biztosítsa az átahaladást a területeken. Ezenfelül hatalmas részek (kb. 1.3 millió km2) kerültek a bányaszektor, illetve a kőolaj- és földgáz kitermelés (1.1 millió km2) felügyelete alá. Mindezek mellett, kb. 246 gát vár megépítésre, amely a térség folyóit – és vele együtt az őserdőket is – veszélyeztetik.

Forrás: mongabay.com

Kép: Wikipedia

 

 

Most szólj hozzá!

Kövess!