Hogyan jelzik az állatok fájdalmukat?

2013. január 6. | | BioDivi

A legutóbbi tanulmányok hangsúlyozzák az állatok fizikai viselkedését fájdalom esetén, és rámutatnak arra, hogy hogyan szerezhetünk tudomást erről. A Disney filmeket és a hatvanas évek érzelgős sorozatait benépesítik ugyan a beszélő állatok, de a valós életben az állatok nem tudják megmondani nekünk, ha fájdalmuk van. Egy egyre növekvő tudományos testület viszont komoly figyelmet szentel annak, hogy megállapítsa és felmérje az állatok fájdalmát és azok jeleit.

Mint ahogy az ember is grimaszt vág, ha az orvos valamit megnyom és megkérdezi, hogy „Fáj ez?”, az egerek, patkányok és nyulak arckifejezése is megváltozik, ha valami fáj nekik. A kutatólaboratóriumokban az egyik egerekkel kapcsolatos „grimaszmérleg” méri az arckifejezésen megjelenő változásokat, például a szemek beszűkülését és az orcák duzzadását.

A fájdalmat szenvedő állatok arckifejezéséről szóló első tanulmány tanulságai a laboratóriumból hamarosan az állatorvosi klinikára kerültek, ahol az eredményeket két évvel ezelőtt tették közzé. Az egér grimaszmérlegét ez év elején egy nyulakkal kapcsolatosan kiadott hasonló tanulmány is alátámasztotta. A nyulakkal használt mérleg a változásokat a bajuszmozgatás, a fül állása, az orca és az orr duzzadása, valamint a szemek beszűkülése alapján is jelzi.

„A fájdalom enyhítésének egyetlen módja az, ha felismerjük a fájdalom eredetét és megállapítjuk annak mértékét”, mondja a tanulmány szerzője, a Egyesült Királyságban, a Newcastle egyetemen dolgozó Matthew Leach a „Nature” (Természet) című tudományos lapnak.

A ragadozó állatként fejlődött állatok, sőt a ló nagyságát elérő állatok is mindent megtesznek fájdalmuk eltitkolása és sebesülésük kompenzálása érdekében, mondja az állatorvos Shari Silverman, hiszen a ragadozók főként a gyenge és magatehetetlen állatokra összpontosítanak.

Több magatartásbeli jel is kereshető a lovak esetében, mondja. Egy bélgörcs-rohamtól erős fájdalmat szenvedő ló például izgatottnak tűnik és szokatlanul izzad. Rúghatják a földet, üthetik vagy haraphatják hasukat, nyöghetnek vagy csikorgathatják a fogukat. A kevésbé erős fájdalom étvágytalanságból, a mozgáskedv elvesztéséből és az általános kedvetlenségből állapítható meg.

A Laboratóriumi Állatok Fájdalmának Elismerésével és Enyhítésével Kapcsolatos Nemzeti Kutatási Tanács Bizottsága szerint egy fájdalmat érző állatnál fellépő fizikai, immunrendszeri és viselkedési változások „megtéveszthetik a kísérleti eredményeket”. A kísérleti állatok fájdalmának felmérésének képességénél nem csupán az állatok kezeléséről van szó, hanem arról is, hogy hozzájáruljunk a tudomány javításához.

Forrás: mnn.com

Kép: Freedigitalphotos.net

Most szólj hozzá!

Kövess!