World Press Photo 2013

2013. február 16. | | KultDivi

A tegnapi nappal jelentették be a World Press Photo 2013 díjazottjait Amszterdamban. A tavalyi év legjobb képének járó kitüntetését Paul Hansen (Svédország) nyerte “Gázai temetés” című képével.

A nyertes sajtófotó képek szomorú emléket állítanak a szíriai és gázai harcoknak, a szudáni mészárlásnak és további társadalmi igazságtalanságra hívják fel a figyelmünket, mint pl. a prostitúció, szegénység, kisebbségi jogok eltiprása és droghasználat. Mindezen felül egy-egy külön kategóriát szentelnek a legemlékezetesebb sportpillanatoknak és a természet különlegességeinek is.

A természet kategória nyertes fényképe Paul Nicklen kanadai fotós munkája, aki egy császárpingvin tengerből való kiugrását hagyta az utókorra. A kép különlegessége, hogy a jeges vízben úszó állat után fennmaradó buboréksáv alátámasztja azt a tudományos kutatást, miszerint a császárpingvinek tollai és technikája lehetővé teszi, hogy a tollak közt maradó levegőt kiszorítsák, amikor gyorsabb mozgásra készülnek. Ezek a buborékok csökkentik a súrlódást a tollak és a jeges tengervíz között, lehetővé téve számukra, hogy akár 30 km/h-ás sebességgel elkerüljék a leopárd fóka támadásait és kiugorjanak a jégre.

A legjobb képek megtekinthetők a World Press Photo oldalán.

Fotó:freedigitalphotos.net

Most szólj hozzá!

Kövess!