Chris Hadfield hazatért

2013. május 20. | | TechDivi

Chris HadfieldValaha is álmodoztál róla, hogy űrhajós leszel és súlytalanul fogsz lebegni a Föld felett? Hogy látod majd a Nap első sugarait szétterjedni a Föld felszínén, és követni, ahogy a hajnal átkúszik Romániából Magyarországra? És arról, hogy hónapokig nem fogsz zuhanyozni, vákumcsomagolt zacskókból készíted az ebéded, és fogkrémet eszel lefekvés előtt? Nem? Nos, akkor itt az ideje.

Űrhajósnak lenni nem csak játék és kacagás, ahogy akármilyen más foglalkozás esetén sem. Ami innen a Földről nézve izgalmasnak és kihagyhatatlan élménynek tűnik, hamar átcsaphat rutinba és unalomba. Kivéve, ha az ember megtalálja a módját, hogy mindig friss szemmel lássa az életét, hogy mindig tudatában legyen annak, mekkora szerencse, hogy éppen azt csinálja, amit csinál. És nemcsak akkor, ha éppenséggel űrhajós az ember.

Farkas Bertalan óta nem dúskáltunk magyar asztronautákban a Föld körül, de más nemzetek szerencséseitől is sokat tanulhatunk. A kanadai űrhajós, Chris Hadfield, 6 hónapot töltött a Nemzetközi Űrállomáson, mielőtt május 14-én hazatért két társával egyetemben egy kis Szojuz kapszulában. Mivel a kanadai űrhajósok létszáma is meglehetősen gyér, Hadfield nagyon is tudatában volt, hogy micsoda lehetőséget kapott. Ahogy már előtte mások is, pl. Sunita Williams, ő is meg akarta osztani az élményt másokkal is.

A Balaton az űrből

Köszönhetően az internetnek, családjának és a fejlett technikai apparátusnak, a gyorsan növekvő rajongói tábora Facebook-on, Twitter-en és Youtube-on is nyomon követhette, milyen az élet az űrállomás fedélzetén. Nem mintha olyan egetrengetően új információkat mondott vagy mutatott volna. Aki érdeklődik a téma iránt, az minden bizonnyal nem lepődik meg, hogy az angol WC és zuhanyzó nem tartozik a mindennapi használati cikkek közé az űrben. De látni mindezt a videófelvételeken keresztül, és hagyni, hogy Hadfield a maga friss stílusában körbekalauzoljon minket, sokat megérő élmény.

Ezek a rövid előadások nemcsak azért érdekesek, mert beavatnak minket az űrbéli hétköznapok rejtelmeibe, hanem azért is, mert beavatnak minket egy zárt rendszer életébe. Az űrállomáson nincsenek tisztavízű források, ha víz kell, vagy kézreeső bozótosok, ha el kell dobni a szemetet. Az asztronauták nem pazarolnak. Aki zacskóból jut hozzá az éltető nedűhöz, az meggondolja, hogy mire használja fel azt. Akinek hónapokig együtt kell élnie a saját szemetével, még ha az hermetikusan el is van zárva, igyekszik abból nem sokat termelni. Mily jó is lenne, ha magát a Földet is végre ugyanilyen zárt rendszernek látnánk. Ha kifogyasztjuk, teleszemeteljük, nincs utánpótlás. Se nekünk, se pedig a rajtunk kívül még ott élő milliónyi fajnak.

YouTube előnézeti kép

Az első világűrben forgatott videoklip

Chris Hadfield külön posztot szentelt az első forró vizes zuhanyának a Földön, eme egyszerű, mindennapi aktusnak a fejlett világban. Jó példája annak, hogy egyszerű dolgok is micsoda boldogságot tudnak okozni. Hazaérkezése után is tovább folytatja mindennapjainak dokumentálását: orvosi ellenőrzések, vizsgálatok, hogy hogyan reagál a szervezete a gravitációra 6 hónap után, stb. Akit érdekel a téma, csak írja be Hadfield nevét a fent említett oldalakra, vagy csak keressen rá, rengeteg adatot fog találni. Többek között megfigyelhető, hogy mit csinál a víz, ha úgy igazán egymaga van, és nem nyaggatja a nehézségi erő egyfolytában. Jó szórakozást!

Képek: Facebook

Most szólj hozzá!

Kövess!