Dinoszauruszt Johnny Deppnek

2013. június 6. | | BioDivi

Johnny Depp csillagaJohnny Depp amerikai színészről neveztek el egy közelmúltban felfedezett, 505 millió éves kambriumi fosszíliát. A lelet a skorpiók és homárok távoli őse, a kambriumi időszakban népesítette be a tengereket.

Hosszúkás, ollóformában végződő karmairól a lényt vizsgáló tudósoknak a színész által megformált Ollókezű Edward jutott eszébe. A Kooteninchela deppi névre keresztelt fosszília még a nemzetség nevében is a híres karakterre utal, a „chela” kifejezés ugyanis latinul ollókat jelent.

Az élőlény Kanada partjaihoz közel, a mainál jóval magasabb vízhőmérsékletű, sekélytengeri környezetben élt. A kutatók szerint a Kooteninchela deppi ragadozó, vagy dögevő lehetett. A hosszú karmok a préda elejtésére, illetve a tengerfenéki üledékben bújkáló élőlények felkutatására szolgálhattak. Az élőlény 4 cm hosszú volt, törzséből kiinduló százlábú-szerű végtagjai az úszásban segítették. Összetett szemekkel rendelkezett, akár a legyek, így könnyebben észrevette zsákmányát.

A tudósok felfedezték, hogy a Kooteninchela deppi hatalmas családfával rendelkezik. Az ízeltlábúak azon korai csoportjába tartozik ugyanis, mely magában foglalja a ma ismert pókokat, rákokat, százlábúakat, rovarokat, skorpiókat. A lelet segít a kutatóknak a kambriumi időszak tanulmányozásában, amikor szinte az összes modern állatfaj kialakult.

Forrás: ScienceCaffe

Most szólj hozzá!

Kövess!