Kellemes öko-húsvéti ünnepeket!

2015. április 5. | | KultDivi

250px-Easter_eggs_-_straw_decorationMit tehetünk akkor, ha zöldebb húsvétra vágyunk, és ha akkora ökológiai lábnyomot szeretnénk magunkat, mint azok a bizonyos húsvéti nyuszik, vagy még jobb, húsvéti csibék?

Először is mindenkinek a tojás jut legelőször eszébe húsvétkor és ha még hiszünk a húsvéti nyusziba és/vagy van kézügyességünk is, valószínűleg csinálunk is egy-két hímes tojást. Íme egy-két ötlet hogyan is lehet a tojás öko (a zöld szót itt direkt nem használtam).

Több módja is van, hogy ne a boltokban kapható mű-anyagokkal fessük a tojást, hanem nagyanyáink nyomdokaiba lépve természetes módszerekkel kísérletezzünk. Erre az egyik legjobb módszer a hagymahéj hasznosítása, amit a főzővízbe kell belehelyezni és vele áztatni a tojásokat – mily meglepő! Minél tovább állnak ebben a főzetben, annál intenzívebb színt kapnak. A még jobb színhatás eléréséért 1-2 kanál ecetet és timsót is adhatunk a léhez. Persze mindezzel csak a húsvét hétfői piros tojás adagunk lesz meg, de ha még nagyobb szín-fóniára vágyunk, egyéb alkotókat is lehet használni:

  • Piros szőlőlé (lilához)
  • Vöröskáposzta (kékhez)
  • Spenót (zöldhöz)
  • Sárgarépa, narancs- vagy citromhéj (sárgához)
  • Kávé vagy dióhéj (barnához)
  • Cékla, vagy áfonya (rózsaszínhez)

Természetesen, arról is meg kell győződnünk, hogy a tojások ökológiai gazdaságokból származnak és szüleiket egészséges étellel és környezettel látták el. Ezért válasszunk biotojásokat, vagy a szabadtartásos változatot, amit vagy a dobozáról, vagy a tojásra ütött számból ismerünk meg.

Ha már megvannak az egészséges és természetes tojásaink, akkor pedig gondoskodjunk arról, hogy minél természetesebb dekorációban “tálaljuk” őket. Ha már hatalmas kézügyességre tettünk szert a tojásfestésnél, akkor fontolóra vehetjük, hogy vajon van-e erőnk még kosarat fonni is a tojásokhoz. Abban az esetben, ha nem lenne, akkor is gondoskodjunk arról, hogy természetes dekorációval ágyazzunk meg a tojásoknak: igazi fűvel, viragokkal, barka ágakkal (ha már muszáj letépni, legalább jó célt szolgál).

A sorban pedig elérkezett az is, hogy a hímes tojások mellett még milyen zöld tippek vannak arra nézve, milyen ajándékok kerüljenek a kosárba. Nos, a húsvéti nyúszi csokifigurák és társaik egészségügyi hatásait nem kell ecsetelni, de milyen húsvét az olyan, ahol nincs az 5%-os kakaótartalmú cukorbombákból? De ha iszonyúan törekszünk és esetleg felelősséget érzünk hozzátartozóink egészsége iránt is, válasszunk fair trade és biocsokoládékat lehetőleg minél magasabb kakaótartalommal (állítólag egészségesebb és nem bír belőle az ember olyan sokat enni) és a lehető legkevesebb csomagolással.

A húsvét hétvégét pedig jó idő esetén próbáljuk a szabadban tölteni, kirándulni. Esetleg el is mehetünk ellesni a tojásfestés művészibb formáit Mezőkövesden a Matyó húsvéton, illetve vödör víz elől is menekülhetünk Hollókövön (csak hölgyeknek), miután megnéztük az egyéb hagyományőrző műhelyeket, programokat!

Kellemes Zöld Húsvétot Kívánok Mindenkinek!

Képforrás: Wikipedia

Most szólj hozzá!

Kövess!