Élő Könyvtár

2015. április 6. | | KultDivi

Homeless_woman_in_Washington,_D.C.Munkakerülő, alkoholista, veszélyes, beteg, drogos, büdös és hasonlók jutnak legtöbbünk eszébe, amikor meglát egy hajléktalant. Sokan rögtön messziről elkerüli őket egy gondolattal – “ha nagyon akarnának, tudnának dolgozni, de ők idevalók” – anélkül, hogy bármit is tudnánk teljes történetükről. Dehát ítélkezni a legegyszerűbb.

Azonban, ahogy Mario Vargas Llosa, a híres Nobel-díjas író mondja: ‘Az embereket inkább megérteni kell, semmint ítélkezni felettük’.

És pont erre a magasztos elvre épül az eredendően Dániából származó ötlet, “Az Élő Könyvtár”. A bibliotéka úgy működik, mint egy rendes könyvtár – az olvasók kikölcsönöznek, megismernek egy “könyvet” egy bizonyos időre. Viszont itt a művek olyan emberek, akik előítéletekkel gyakorta szembesülő csoportokból jönnek és akik gyakran diszkrimináció és társadalmi kirekesztés áldozatai lehetnek. Ezek a művek pedig elmesélik történetüket kerek-perec, egy oldalt sem rejtenek véka alá. Mi pedig kérdezünk, figyelünk és elámulunk, hogy a világ nem csak fekete-fehér.

Ha te is ki szeretnéd nyitni az elméd és jobban megismerni a világot a benne élőkkel együtt, akkor figyeld a Szimpla kert honlapját, ahol, reményeink szerint, hamarosan közzéteszik a következő Kazinczy Élő Könyvtár időpontját.

Fotó: Wikimedia

 

Most szólj hozzá!

Kövess!