Add vissza a telefont!

2020. január 8. | | BioDivi

Passzold vissza, TesóPasszold vissza, Tesó! Egyre népszerűbb a kampány, a második szakasz is lezárult. Eredmény: 47/570. Folytatás 2020. március 22-én vasárnap, a víz világnapján! – tudatta Bíró Imola kommunikációs munkatárs.

Tavasszal csatlakozott a KÖVET Egyesület tagvállalataival a Jane Goodall Intézet, az Afrikáért Alapítvány és a Védegylet közösen meghirdetett Passzold vissza Tesó! nevű, használt mobiltelefon visszagyűjtő kampányához. A kampány második, őszi szakasza 2019. november 22-én lezárult. A gyűjtőkampány a jelentkezők száma alapján egyre népszerűbb és eredményesebb. Az őszi kampány 2 hónapja alatt összesen 47 vállalat és intézmény gyűjtött össze 570 kg használt mobiltelefont.

Jó hír, hogy a gyűjtőpontok és a szervezetek egyre aktívabbak, egyre többen kapcsolódnak be a mobiltelefon visszagyűjtésbe. Az eredményektől függetlenül folytatják a szervezők januárban, így országszerte bárki újra csatlakozhat a gyűjtéshez 2020 márciusától.

Az együttműködő szervezetek célja a kampánnyal, hogy minél több használt készüléket vegyenek át adományként, elősegítve ezzel a körforgásos gazdaságot, és segítve ezáltal a kongói gorillák élőhelyének megmentését és a helyi közösségek életét. A KÖVET Egyesület és a Jane Goodall Intézet közös kampánya 2019 őszén zajlott, országosan. Ehhez csatlakozott 47 vállalat és intézmény, mozgósítva ezzel több ezer dolgozót, munkatársat, hozzátartozót.

A kampányban résztvevő szervezetek a részvételről elektronikus oklevelet kapnak. A legeredményesebb gyűjtők számára a KÖVET Egyesület és a Jane Goodall Intézet is felajánlott eszmei értékű díjakat. Íme, a díjazottak listája:

A kampányban résztvevő – a munkavállalók számának arányában – legeredményesebb nagyvállalat Csimpánz Örökbefogadást kap ajándékba az intézet Csimpánz Örökbefogadási Program keretében. Az örökbefogadást kapta: Becton Dickinson Hungary Kft.

A kampányban résztvevő – a munkavállalók számának arányában – legjobban teljesítő kisvállalat, szervezet és intézmény egy-egy vezetett szakmai előadást kap ajándékba a Jane Goodall tanösvényen, a Hármashatár-hegyen. Az előadást kapta Kisvállalat kategóriában: Sika Hungária Kft. Szervezet kategóriában: Somogyi Kereskedelmi és Iparkamara, Intézmény kategóriában: Hévízi Illyés Gyula Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola.

A kampányban résztvevő legeredményesebb – abszolút értékben legtöbb mobiltelefont gyűjtő – nagy- és kisvállalat, szervezet vagy intézmény egy-egy kétórás Zöld Iroda képzést kap a KÖVET Egyesület szervezésében. A képzést kapták Nagyvállalat kategóriában: K&H Bank Zrt. Kisvállalat kategóriában: Dentapart Kft. Fogászat és Gyermekgyógyászat, Szervezet kategóriában: Hajdú-Bihar Megyei Kereskedelmi és Iparkamara, Intézmény kategóriában: Szeged és Térsége Eötvös József Gimnázium, Általános Iskola.

Minden résztvevő szervezet elektronikus oklevelet kap a kampány végén és egy beszámolót a kampány eredményeiről, valamint minden résztvevő szervezet neve felkerül a KÖVET honlapjára. Minden díjazott nagy- és kisvállalat a KÖVET Egyesülettől féléves egyesületi tagságot kap ajándékba 2020 első félévében. Gratulálunk minden gyűjtő szervezetnek és vállalatnak, folytatás 2020. március 22-én!

Minden egyes cselekedet számít. Minden nap, minden ember tehet a változásért! – vallotta dr. Jane Goodall.

Őszintén szólva mi is meglepődtünk a program sikerén. Iskolák, iparkamarák, kis- és nagyvállalatok, összesen 47 szervezet csatlakozott a mobilgyűjtő kampányhoz, juttatta el az információt munkatársaiknak, partnereiknek, tagjaiknak. Összesen több, mint 570 kg mobiltelefont gyűjtöttek a szervezetek. A kampány megmozgatta az embereket és kicsalogatta a fiókokból az ott lapuló használaton kívüli telefonokat, tableteket. A plakátok, az előadások, a számtalan sajtómegjelenés felhívta a figyelmet azokra a konfliktusos ásványokra, melyek mindennapjaink szerves részét képezik, észre sem vesszük őket, pedig bányászatuk ökológiai és társadalmi problémákhoz vezet Afrikában. A kampány nem titkolt célja a figyelemfelhívás ezekre a problémákra, a körforgásos gazdaságra és életvitelünk környezeti hatásaira – mondta Herner Katalin, a KÖVET Egyesület ügyvezető igazgatója.

A használt készülékek kincset rejtenek, többek között 17 féle fémet lehet visszanyerni belőlük, például aranyat, ezüstöt, palládiumot, rezet. A mobiltelefonok előállításához szükséges nyersanyagok, például a koltán bányászata Afrikában veszélyeztetett fajok (pl. gorillák, bonobók és csimpánzok) élőhelyét, fennmaradását és a helyi közösségek érdekeit fenyegetik. Ezt a folyamatot szeretnénk megfékezni, ha ugyanis a használt mobiltelefonokban található fémek újrahasznosítása nagyobb mennyiségben valósul meg, akkor az előállításukhoz szükséges ércek bányászata várhatóan csökkenni fog. A visszagyűjtött telefonok újrahasznosításáról az Inter-Metal Recycling Kft. gondoskodik. Csatlakozzon Ön is, és gyűjtsünk vissza minél több használaton kívüli mobiltelefont! A kampány szakmai partnere az EMLA Környezeti Management és Jog Egyesület.

Most szólj hozzá!

Kövess!