Megint nyert a Békacomb!

2019. november 6. | | KultDivi

DSCN9081Daróczi Csaba nyerte a Lenergy – Az év természetfotósa 2019 pályázat fődíját – hangzott el a naturArt – Magyar Természetfotósok Szövetsége sajtótájékoztatóján tegnap délután a Magyar Természettudományi Múzeumban. A kiállítás megnyitóját és a díjátadót a sajtóbemutató után tartották. Fotóink Egressy Rita felvételei.

A 27. alkalommal meghirdetett pályázaton Az év természetfotója Máté Bence: Békacomb című alkotása lett, melyet szeptember 18-án a Word Press Photo kiállítás Nemzeti múzeumi megnyitóján kategóriagyőztesként láthattunk. Az év ifjú természetfotósa címet Koncz-Bisztricz Tamás nyerte el – mondta el Fáth Péter, a naturArt – Magyar Természetfotósok Szövetsége elnöke hozzátéve: a pályázat héttagú szakmai zsűrije összesen 14 kategóriában mintegy 200 fotós több mint 3300 képéből válogatott, az utolsó fordulóban 103 mű versenyzett a díjakért. A pályázat utolsó fordulójába jutott képeket mától december 31-én keddig a Magyar Természettudományi Múzeum földszintjén megrendezett kiállításon láthatja a közönség.

Fáth Péter kiemelte, hogy a végső győzelemért Daróczi Csaba és Máté Bence versenyzett. Daróczi Csaba kreativitását méltatva kiemelte, hogy az idén a világ legsikeresebb természetfotósa, akinek a legtöbb képe szerepel a kiállításon is. Tíz alkotása – köztük három kategória-győztes – kapott helyet a 103 fotót bemutató tárlaton. A felvételekből magyar–angol-nyelvű album is megjelent az Alexandra Kiadó gondozásában Az év természetfotói – Magyarország 2019 címmel.

Gaál Péter, a pályázat névadó támogatója, a Lenergy Magyarország Kft. ügyvezető igazgatója kiemelte: támogatnak minden természetvédelmi célú, természetfotózással kapcsolatos kezdeményezést, mert ezt tartja a legjobb eszköznek Magyarország természeti adottságainak bemutatására.

Tóth József, a pályázat kiemelt támogatója, a Nemzeti Közművek (NKM) Áramszolgáltató Kft. ügyvezető igazgatója, elmondta: 32 ezer kilométer hálózatuk van, a vállalat eddig több ezer kilométer szabad-vezetéket épített át madárbaráttá és költőhelyeket alakítottak ki. A természetvédelem a szemléletformáláson is múlik – mondta hozzátéve, hogy a természetfotózás is jó módszer erre.

A Kezünkben a Föld kategória 1. díját Rácz Péter, A madarak viselkedése kategória 1. helyét Kovács Norbert, Az emlősök viselkedése kategória 1. helyezését Daróczi Csaba nyerte el. Szintén Daróczi Csaba végzett Az állatok viselkedése és Az állatok és környezetük kategória élén is, Az állatok szemtől szemben kategória legjobbja Tökölyi Csaba lett.

A Növények és gombák kategória 1. díjával Nagy Bertoldot jutalmazták, a Kompozíció, forma és kísérletezés kategóriát Nagy Gábor, a Tájak kategóriát Urbán Helga, az Élet a vízfelszín alatt kategóriát Földi László nyerte.

Litauszki Tibor képe lett a Napnyugtától napkeltéig kategória, Urbán Helga műve a Fekete-fehér természetfotók kategória, Lakatos János felvétele A fenntartható energiatermelés és a természet kapcsolata kategória legjobbja, emellett több különdíjat is odaítéltek. Fotóink Egressy Rita felvételei.

Most szólj hozzá!

Kövess!