Zsila Sándor kiállítása/i

2020. március 4. | | KultDivi

Zsúfolásig megtelt tegnap Kőbányán a Kőrösi Galéria két terme Zsila Sándor: Idősíkok című kiállításának megnyitóján – tudtuk meg a felvételeket is készítő Katona Luciától.

Ezt nem is lehet csodálni, hiszen a fotóművész már tíz éve lakik a X. kerületben, ahol rengeteg ismerőse és barátja van, akik közül sokan eljöttek és a fotós szakma hírességei (pl. Haris László vagy Tóth Füles József) is kíváncsiak voltak a kiállított anyagra. Zsila Sándor nagy örömmel fogadta az érkezőket, akik érdeklődve várták az ünnepélyes megnyitót.

Először Révész Máriusz, szintén a X. kerületben lakó kormánybiztos és országgyűlési képviselő köszöntötte a művészt s az egybegyűlteket és elmesélte megismerkedésük történetét, ami egy másik világhírű természetfotósnak, Máté Bencének köszönhető, majd Barbalics Nándor (szintén természetfotós) nyitotta meg a kiállítást.

A megnyitó beszédből kiderült, hogy Zsila Sándor természetszeretete onnan ered, hogy a felesége rendszeresen kirándulni hívta, és Sándor hamarosan már fényképezőgéppel felfegyverkezve járta az erdőt – így kezdődött máig tartó „mániája”. Hamarosan kitanulta a fotós szakma csínját-bínját, sőt a tudását meg is osztotta fiatal természetfotósokkal.

Barbalics Nándor szerint Zsila Sándor – jó fotósként – nemcsak fényképezi az őt körülvevő világot, de saját valóságává is alakítja. Hangulatokat közvetít kiállított fotóival, amelyek régebbi és vadonatúj alkotásokból állnak. Az első teremben a kb. húsz éve készült hortobágyi sorozatot láthatjuk, míg a belső teremben a legújabb, minimalista szemléletű, festői fényképek kaptak helyet. Zsila Sándor technikai tudását is megcsodálhatjuk a multiexpozíciós alkotásokon, melyek időpillanatok sorozatát rögzítik egy-egy fotón.

Valószínűleg abban is egyedülálló a művész, hogy egy kulturális intézményben egyszerre KÉT kiállítása is látható, ugyanis a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár helyi fiókjában még megtekinthető Zsila Sándor: Costa Rica, az állati édenkert című anyaga, amelyen apró rovaroktól a nagyobb madarakig és emlősökig rengeteg fajt mutat be.

A művész meghatottan köszönte meg a szervezőknek, hogy – kétéves szervezés után – végre Kőbányán is kiállíthat és a sok érdeklődőnek, hogy megtisztelték jelenlétükkel a megnyitót. Öröme érzékeltetésére így fogalmazott: A talaj felett röpködök.

Zsila Sándor – a megnyitó beszédben is idézett – ars poeticája: Célom a természetfotózás eszközével bizonyítani a csodát, ami körülvesz minket, a Természet szépségét, erejét, gyengédségét, szeretetét… Aki április 4-ig ellátogat a Körösi Csoma Sándor Kőbányai Kulturális Központban megtekinthető kiállítás/ok/ra, maga is meggyőződhet arról, hogy a művész messzemenőkig elérte a célját!

Most szólj hozzá!

Kövess!