A Tojás rovat archívuma

Tojás-koleszterin

2010. április 4.

A tojás ősidők óta az emberiség egyik legalapvetőbb és legértékesebb tápláléka, elsőrendű, teljes értékű fehérjéje és tökéletes arányú zsírösszetétele mellett bőséges forrása a vitaminoknak és fontos ásványi anyagoknak.


A tojás alkotórészei és szerkezete

2010. április 2. Tojások

A tojás a madarak petesejtjéből vagy más néven tojássárgájából, az azt körülvevő fehérjéből, héjhártyából és héjból épül fel. E fő alkotórészek optimális mértékben tartalmazzák az embrió fejlődéséhez szükséges feltételeket és tápanyagokat. A sárgája jelentős táplálék-és energiaforrás az embrió számára. Nagy a szárazanyag-tartalma (52%), amit zsír és fehérje alkot. Szénhidrátot csak 0,4%-ban találhatunk benne. Szervetlen anyagai […]


Mit jelent a pecsét a tojáson?

2010. április 1. tojás

“Egyforma, mint két tojás” – tartja a mondás. De a tojások csak látszólag egyformák. Van, amelyiket olyan tyúk tojt, amelynek egész életében csupán egy A4-es lapnyi hely jut, egészen az olyan szárnyasokig, akik természetes körülmények között élnek. A csomagolás és a tojás jelölését a 74/2003 (VII. 1) FVM rendelet valamint a 557/2007/EK rendelet szabályozza. A […]


Érdekességek a tojásról

2010. március 30. egg-tray

A tojás az ami nem is tudjuk, hogy is keletkezett (tojás vagy tyúk), mégis mindennapi életünk része, főleg húsvétkor. Azonban biztos van egy-két érdekesség, amit le merek fogadni, senki sem tudott eddig (tisztelet a mezőgazdászoknak). A tojás magában foglalja a legfontosabb proteineket, ásványokat és vitaminokat, kivételt Szent-Györgyi vitaminja képezi. De a tojássárgája azon ételek egyike, […]


Kövess!