A KultDivi rovat archívuma

Szolgalelkű óriások

2020. június 30.

Mi az elefántokkal vagyunk! Avagy lehet-e etikus az elefánt-turizmus Délkelet-Ázsiában? – teszik fel a kérdést az alkotók. Szolgalelkű Óriások online filmpremier július 1-je szerda.


A mi kis falunk járvány idején

2020. április 10.

Az egész világon terjed az új koronavírus. Mindannyiunkra hatással van, életünk több különböző területén. Hónapok óta figyeljük a híreket, mi történt Kínában, de az még annyira messze volt, hogy reménykedtünk benne, hátha ide nem jut el.


Állatok Vajdahunyad várban

2020. március 12.

Állatok címmel nyílt tegnap este profilba vágó, átfogó kiállítás a Magyar Mezőgazdasági Múzeumban. Először Medzihradszky Zsófia, a Múzeum főigazgató-helyettese köszöntötte a megjelenteket és röviden beszámolt arról, hogy a képzőművészeti kiállítások rendezése lassan már hagyománnyá válik a Múzeum elegáns belső terében.


Zsila Sándor kiállítása/i

2020. március 4.

Zsúfolásig megtelt tegnap Kőbányán a Kőrösi Galéria két terme Zsila Sándor: Idősíkok című kiállításának megnyitóján – tudtuk meg a felvételeket is készítő Katona Luciától.


Méz-királynő az Arénában

2020. január 28.

Egy egyszerű asszony, akit alázatos tisztaságáért a természet királynővé koronáz. Egy kies macedón faluban az 50 pár éves Hatidze felfelé baktat a hegyoldalon, hogy ellenőrizze a sziklák között fészkelő méhkolóniáit – láttuk tegnap este a Méz-királynő (Honeyland) című 85 perces macedón filmben a Cinema City Aréna 14. termében.


Repülés vadludakkal

2020. január 15.

A Taníts meg repülni! (Donne moi des ailes / Spread your wings) című 113 perces feliratos francia-norvég családi kalandfilm 2020. márciusban érkezik a hazai mozikba, Magyarországon forgalmazza a Cinetel Kft. – tudtuk meg sajtósaiktól.


Megint nyert a Békacomb!

2019. november 6.

Daróczi Csaba nyerte a Lenergy – Az év természetfotósa 2019 pályázat fődíját – hangzott el a naturArt – Magyar Természetfotósok Szövetsége sajtótájékoztatóján tegnap délután a Magyar Természettudományi Múzeumban. A kiállítás megnyitóját és a díjátadót a sajtóbemutató után tartották. Fotóink Egressy Rita felvételei.


Ingyenes föld napi filmvetítés

2017. április 20.

Mindenkit szeretettel vár április 22-én az Anjou Lafayette, a Föld napján tartandó ingyenes filmvetítésre a VII. kerületi Art+ Cinema moziba, ahol a nagysikerű Földünk, a műanyag bolygó (Plastic Planet) című, 95 perces filmet tekinthetitek meg.


Miként finanszíroznak háborúkat az aranyból?

2015. december 3.

“A viszonyok embertelenek voltak. A fegyveres csoportok a törvényen kívül állónak tekintették magukat, és senki nem tudta megfékezni őket.” Axel Mutia Mburano így írja le a mindennapjait, amelyek egy kongói bányában teltek, ahol 15 000 sorstársával kézzel fejtette az ónkövet, és aranyat mosott a közeli folyóban puskacsövek árnyékában. Ezen bánya csak egyike a sok ezernek, […]


Élő Könyvtár

2015. április 6.

Munkakerülő, alkoholista, veszélyes, beteg, drogos, büdös és hasonlók jutnak legtöbbünk eszébe, amikor meglát egy hajléktalant. Sokan rögtön messziről elkerüli őket egy gondolattal – “ha nagyon akarnának, tudnának dolgozni, de ők idevalók” – anélkül, hogy bármit is tudnánk teljes történetükről. Dehát ítélkezni a legegyszerűbb. Azonban, ahogy Mario Vargas Llosa, a híres Nobel-díjas író mondja: ‘Az embereket inkább […]


Kövess!