Özönnövények

Az invazív fajok a biológiai sokféleség egyik legnagyobb ellenségei. Ezért a Diverziti is felvette a fegyvert az egyik legismertebb özönnövénnyel, a selyemkóróval a budapesti reptér közelében, ahol több természetes növénytársulást is fenyeget az agresszív faj.

A selyemkóró

A selyemkóró (Asclepias syriaca) egy észak-amerikai eredetű növény. Hozzánk haszon- és részben dísznövényként került, de nem igazán felelt meg az elvárásoknak. Számos helyen kivadult és jelentős mértékben terjedni is kezdett. Az a probléma ezzel a növénnyel, hogy igen agresszíven terjed. A talajfelszín alatt elágazó rizóma (gyöktörzs) rendszerrel rendelkezik, így egy egyed akár jóval nagyobb területet is elfoglalhat, mint gondolnánk. Továbbá a magokkal történő szaporodáson kívül, vegetatív módon, kizárólag a gyöktörzsek segítségével is tud terjedni; egyes adatok szerint évente métereket törhet előre.

Ahol megjelenik, nagy levélfelülete és magassága révén leárnyékolja a többi növényt, így bizonyos időn belül gyakorlatilag egyeduralkodóvá tud válni, jelentősen növelve az adott terület leromlását, illetve fajokban való elszegényedését. Ezért fontos különösen védett, védendő területeken az ellene való védekezés. A védekezésre a legjobb időpont a bimbózás kezdetén (június környékén) van, amikor a növény szinte minden energiáját a virágzatokra fordítja. Leginkább az összehangolt, megfelelő időben történő védekezés lehet eredményes. A szakirodalom említ kémiai és mechanikus védekezési lehetőségeket is, de védett területeken a mechanikus gyomirtás jelent inkább megoldást.

A növény könnyen felismerhető, így védekezés során nem áll fenn annak a veszélye, hogy más fajok is kárt szenvednek. A védekezés maga pedig igen látványos. Miután egy kisebb területről sikerül a selyemkórót eltávolítani, a terület szinte újjászületik, egész más képet mutat.

Selyemkóró akciók:

YouTube előnézeti kép
Kövess!