Madagaszkár ház az Állatkertben

2010. június 28. | | BioDivi

Madagaszkár ház nyílt a Fővárosi Állat- és Növénykertben. A szigetország élővilágának néhány különleges képviselőjét bemutató létesítményben többféle makit, madarat, hüllőt és kétéltűt is bemutatnak. A kapcsolódó kiállítás a madagaszkári emberek kultúrájába is betekintést enged, és megemlékezik a sziget egykori választott „királyáról”, a magyar származású Benyovszky Móricról is.

A létesítményt, ami egy 1912-ben épült és pár évvel ezelőtt felújított majomházban kapott helyet, Randrianasolo Lalarison Richard, Madagaszkár tiszteletbeli konzulja, G. Németh György, a Magyar-Madagaszkári Baráti Társaság elnöke, és prof. dr. Persányi Miklós, a Fővárosi Állat- és Növénykert főigazgatója nyitotta meg. A megnyitó időzítése nem véletlen, szombaton volt ugyanis Madagaszkár függetlenné válásának ötvenedik évfordulója.

Madagaszkár a Föld negyedik legnagyobb szigete, területe majdnem hatszor akkora, mint Magyarországé. A hatalmas földdarab egykor összefüggő szárazulatot alkotott Afrikával és Indiával, ám 60-80 millió éve elszakadt a kontinensektől, és azóta elszigetelt élőhelynek számít. Ennek tudható be, hogy Madagaszkárt egyedülálló élővilág jellemzi: az itt honos tizenötezer növényfaj 83 % sehol másutt nem fordul elő, és az állatok között is számos csak itt élő faj akad. Ez a sokféleség azonban napjainkban komoly veszélybe került. Az erdők irtása és más káros hatások miatt az élővilág egyre kisebb területekre szorul vissza.

A madagaszkári élővilág bemutatását, illetve egyes madagaszkári fajok természetvédelmi célú szaporítását a magyar főváros állatkertje különösen fontosnak tartja. A szigetország élővilágának különlegessége a nagy fajgazdagságban, illetve a csak ott honos, úgynevezett endemikus fajok nagy számában rejlik. Nem véletlen, hogy a 2006/2007-es szezonban az Európai Állatkertek és Akváriumok Szövetsége (EAZA) tizenkét hónapos kampányt szervezett a madagaszkári élővilág védelme, bemutatása és megismertetése érdekében, amelyben akkor a Fővárosi Állat- és Növénykert is részt vett.

A Madagaszkár ház térségében négy különböző makifajjal ismerkedhet meg a közönség. A vörös varik (Varecia variegata rubra) és a gyűrűsfarkú makik (Lemur catta) már korábban is az Állatkert lakói voltak, mi több, utóbbiak éppen a tavalyi esztendőben kaptak tágas, és a nagyközönség által is bejárható kifutót. A vöröshomlokú makikat (Eulemur rufus) már a Madagaszkár ház kialakításával összefüggésben szerezte be az Állatkert, jóllehet ezek az állatok már a tavalyi év második felében megérkeztek Budapestre, sőt, azóta sikeresen szaporodtak is. A nemrég érkezett szerecsenmakikat (Eulemur macaco) viszont eddig egyáltalán nem láthatta a nagyközönség. Ez utóbbiak különlegessége egyébként, hogy őket – a gyűrűsfarkú makikhoz hasonlóan – olyan férőhelyen kerültek elhelyezésre, ahol a közönség be is mehet az állatok közé. A négy makifaj közül a vöröshomlokú és a gyűrűsfarkú makikról európai törzskönyvet (ESB) is vezetnek, a vörös varik és a szerecsenmakik esetében pedig összehangolt fajmegmentő tenyészprogramot (EEP) is működtetnek az európai állatkertek. Így e fajok tartása, bemutatása és szaporítása komoly természetvédelmi jelentőséggel is bír.

A makikon kívül természetesen más madagaszkári fajokat is láthatnak a látogatók. Akad itt madagaszkári talajlakó boa (Acrantophis dumerili), „mosolygós” nappali gekkó (Phelsuma madagascariensis), párduckaméleon (Furcifer pardalis) és paradicsombéka (Dyscophus antongilii) is. A Madagaszkár ház azonban nemcsak a szigetország élővilágára koncentrál, hanem bemutatja a sziget lakóinak életét, kultúráját, a természethez való viszonyát is. Külön érdekességet jelentenek az állatházhoz tartozó kiállítás Benyovszky Móricra utaló elemei.

A magyar származású utazó, tudós, katona és emberbarát a magyar és a malgas (madagaszkári) nép közötti fontos összekötő kapocs, hiszen Benyovszkyt a sziget lakói saját „királyuknak” ismerték el. Antananarivo városában ma is utca viseli nevét, Maroensetra vidékén pedig szobrot állítottak az emlékére. A szabadság madarát jelképező szobrot, és a Benyovszkyra utaló, malgas és magyar nyelvű emléktáblát a Magyar–Madagaszkári Baráti Társaság állította fel a helybéliek segítségével, egy 2003-as expedíció keretében. Ennek a szobornak a párja került felállításra a most megnyílt Madagaszkár ház mellett.

Hozzászólások

  1. Tóth József szerint:

    Dr. Varga Lajos tanár úr emlékére !

Most szólj hozzá!

Kövess!